X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Averea lui Igor Dodon, în atenția ANI. Cum comentează fostul președinte acest fapt

17 aug. 2021,, 13:17   Politică
5348 10

Fostul președinte Igor Dodon este cercetat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) privind controlul averilor.

Informația a fost confirmată de președinta ANI Rodica Antoci în cadrul unui interviu pentru Anticoruptie.md.

Deși nu a oferit mai multe detalii cu privire la controlul început în cazul fostului președinte, șefa ANI recunoaște că este nevoie de curaj din partea inspectorilor de integritate pentru a investiga demnitarii cu poziții influente în cadrul instituțiilor de stat.

În cazul fostului șef de stat Igor Dodon, ANI s-a autosesizat din oficiu, în baza investigațiilor jurnalistice, dar și în baza mai multor sesizări oficiale parvenite la autoritate.

Toate au fost direcționate, în mod aleatoriu, către un inspector de integritate.


Contactată de Noi.md, Carmena Sterpu, purtătoarea de a Partidului Socialiștilor a declarat că acesta este un proces obișnuit care în cazul lui Igor Dodon a început în decembrie 2020.

”Controlul averii demnitarilor e un proces obișnuit și trebuie să vizeze în egală măsură toate persoanele care au ocupat sau ocupă funcții publice. În cazul președintelui Igor Dodon, acest control a fost pornit încă în decembrie anul trecut, imediat după încheierea mandatului de șef de stat. Menționăm aici că este important ca organele de control să nu se conducă de standarde duble și de partizanat politic în activitatea lor și să fie la fel de preocupate de investigarea averilor actualilor demnitari, despre care mass-media scrie că și-au declarat averile doar selectiv și parțial, au comis omisiuni grave în declarațiile pe avere sau își tăinuiesc imobilele, conturile și afacerile”, a declarat Carmena Sterpu.

Potrivit Rodicăi Antoci, tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate și a se expune. Sper să identificăm mijloacele esențiale pentru a proba și a demonstra aceste probe”, a declarat Rodica Antoci.

Șefa ANI mai spune că în cazul lui Igor Dodon ar fi trebuit să demareze controale și alte instituții abilitate, întrucît el este funcționar public de mai mult de zece ani.

„Subiectul dat al declarării nu este un subiect de patru ani cît a deținut mandatul de președinte de țară, dar este un subiect, un funcționar, care din 2000 a deținut funcții publice în Republica Moldova și urma să fie examinat și în acea perioadă de acele instituții publice abilitate, competente, care au asemenea atribuții de control.

Sper să avem un rezultat în timpul apropiat de la inspectorul de integritate și ei să facă dovada tuturor mijloacelor probante, diligență și curajul necesar”, a declarat Rodica Antoci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?