Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Nicu Popescu a făcut totalurile maratonului diplomatic de la Łódź

4 dec. 2022,, 10:43   Politică
2337 0

Potrivit ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în aceste momente de cumpăna pentru țara noastră și regiune este mai important ca niciodată să ne asigurăm de sprijinul și solidaritatea partenerilor noștri - cei care susțin libertatea și europenitatea noastră.

Pe canalul său de telegram, ministrul a menționat că a avut un adevărat maraton diplomatic la Łódź, unde împreună cu miniștrii de externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe, la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau.

”Am adresat în numele țării noastre în fața celor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, discursul național în care m-am referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE, precum și consecințele dramatice ale războiului din Ucraina și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic.

Am abordat agenda bilaterală cu omologii mei și organizarea în anul viitor a Summitului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit în Republica Moldova. Am vorbit cu miniștrii de externe despre procesul de organizare și cum putem dezvolta această inițiativă comună în beneficiul cetățenilor pe continentul european”, a scris Popescu.

Potrivit lui Popescu, o altă veste excelentă a venit de la Rabat, unde Comitetul UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a adoptat decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.


”Am vorbit cu omologul meu ucrainean Dmytro Kuleba despre cum putem coopera mai strâns în domeniile de interes reciproc. Republica Moldova este solidară cu Ucraina”, a scris Popescu

Totodată, ministrul a avut o discuție consistentă cu Victoria Nuland, subsecretara de stat pentru afaceri politice a SUA, cu care am vorbit despre fortificarea relației moldo-americane în contextul Dialogului strategic bilateral, subiectele de actualitate de pe agenda regională ca urmare a consecințelor dramatice generate de războiul din Ucraina și reglementarea conflictului transnistrean.

”Am apreciat suportul substanțial al Statelor Unite ale Americii pentru întărirea rezilienței și combaterea consecințelor nefaste ale crizei economice și energetice. Cu ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei, Shunsuke Takei am vorbit despre bunele noastre relații bilaterale concretizate în proiecte și inițiative în domenii sectoriale, despre investițiile japoneze din țara noastră care generează locuri de muncă, dar și despre provocările generate de războiul injust al Rusiei împotriva Ucrainei, în special în sfera energetică și umanitară. Am efectuat în cadrul discuției și un schimb de opinii privind situația regională în Europa dar și în Asia”, a menționat Popescu.

În marja ministrialei OSCE, ministrul de externe a vorbit cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell despre situația de securitate regională în contextul războiului, criza acută în domeniul energetic, inclusiv penuria de electricitate din Republica Moldova ca urmare a atacurilor masive asupra infrastructurii energetice din țara vecină.

”Am reiterat șefului diplomației europene, determinarea autorităților pentru realizarea reformelor necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, am continuat discuția despre fortificarea securității țării noastre prin intermediul Facilității europene pentru pace.

Bucuros să discut despre potențialul relațiilor bilaterale cu omologul meu sanmarinez, Luca Beccari, ministrul afacerilor externe al Republicii San Marino. Ambele noastre state sunt determinate să contribuie la pacea, securitatea și prosperitatea pe continentul european.

Pe lângă programul întrevederilor oficiale în marja celei de-a 29-a reuniuni a Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai statelor participante la OSCE de la Łódź, Polonia, am desfășurat mai multe întrevederi de tip pull aside.

Cu șeful diplomației britanice James Cleverly, am vorbit despre consecințele dramatice ale acestui război brutal pe continentul european și modalitățile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova.

Vom fortifica parteneriatul nostru strategic în beneficiul cetățenilor ambelor state.

Împreună cu ministra de externe a Norvegiei, Anniken Huitfeldt, ne-am referit la criza energetică ca o consecință a războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei.

Țara noastră este în căutarea unor surse alternative de energie, iar suportul autorităților de la Oslo este înalt apreciat.

Am discutat cu Isabelle Berro-Amadeï, ministra afacerilor externe și a cooperării din Principatul Monaco despre necesitatea impulsionării cooperării moldo-monegasce în beneficiul cetățenilor noștri.

Am desfășurat o întrevedere cu arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar al Sfântului Scaun pentru relațiile cu țările lumii.

L-am felicitat pe omologul meu macedonean Bujar Osmani , pentru preuarea începând cu anul 2023 a președinției în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a concluzionat Popescu.

1
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?