Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Scheme ilegale la Ambasada Moldovei din Rusia, cu implicarea unei firme afiliate lui Șor

23 mar. 2021,, 10:54   Politică
4334 3

Restaurantul care activa pe teritoriul Ambasadei R. Moldova de la Moscova, administrat de o companie afiliată lui Ilan Șor, a fost închis.

Agentul economic și-a luat toate bunurile, iar spațiile au fost sigilate. Într-o ediție anterioară „Cutia Neagră” de la TV8 a prezentat o investigație care demonstra legătura administratoarei restaurantului cu Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, dar și neregulile care erau admise în local: se vindeau vinuri moldovenești fără timbre de acciz și nu se dădeau bonuri de casă clienților, astfel fiind admise evaziuni fiscale. Vinul era adus la Moscova și cu mașina pentru poșta diplomatică a ambasadei.

După ce oamenii legii au reținut la vamă un microbuz al Ambasadei R. Moldova de la Moscova, ticsit cu anabolizante și cutii cu vin pentru restaurantul „Moldova”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a inițiat un audit la ambasadă.

Instituția a refuzat să spună ce nereguli au fost identificate pînă la prezentarea unui raport de audit, dar a confirmat că au fost reziliate contractele cu toți agenții economici care închiriau spații în hotelul Casa de Oaspeți a ambasadei, inclusiv restaurantul „Moldova”.

Cutia Neagră a obținut informații din contractul de arendă al restaurantului. Compania „Constanta”, care are legături cu Ilan Șor, a semnat ultimul contract cu Ambasada de la Moscova pe 1 octombrie 2020 pentru 3 luni, care a expirat la finele anului și nu a mai fost prelungit. Lunar, restaurantul plătea ambasadei 3180 euro pentru chiria spațiului din Casa de oaspeți.


Eugeniu Revenco, secretar general MAEIE: „Faptul că acest restaurant s-a gestionat într-o manieră care a trezit foarte multe întrebări, noi regretăm, dar cu certitudine că situația nu putea continua. Eu nu vă pot asigura de unde și cum și cîtă producție cu acciză și fără acciză se vindea la Moscova. Este atribuția organelor de anchetă”.

Autoritățile R. Moldova caută în prezent soluții pentru ca Ambasada de la Moscova să poată administra singură Casa de Oaspeți și să nu mai dea în arendă spațiile unor agenți economici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?