X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

CNA a formulat propuneri de îmbunătățire la mai multe proiecte de legi de pe agenda Parlamentului

21 mar. 2022,, 12:22   Politică
2042 0

Mai multe proiecte de acte normative au trecut expertiza anticorupție a CNA.

Printre proiectele expertizate săptămîna trecută sînt legea privind măsurile sociale și economice aplicabile pentru a micșora impactul generat de criza energetică și pandemia COVID-19, proiectul referitor la prelungirea termenului de declarare și achitare a impozitului pe venit pentru anul 2021, dar și proiectul privind scutirea de TVA a producției de carte electronică.

Astfel, cu privire la Legea privind măsurile anti-criză energetică și pandemică, menite să optimizeze cheltuielile publice prin redirecționarea mijloacelor financiare către sectoarele care necesită intervenția urgentă a statului, CNA atrage atenția asupra faptului că există riscul ca, costurile pentru implementarea normei să fie exagerate în raport cu beneficiul public, iar proiectul să nu fie sustenabil. Astfel, prima recomandare formulată de experții anticorupție se referă la corelarea legii cu politicile bugetar-fiscale la nivel de stat.

De asemenea, CNA sugerează examinarea suplimentară a categoriilor de subiecți în privința cărora se propune a fi aplicată plafonarea salariilor și înlăturarea din lege a neclarității referitoare la declararea moratoriului pentru plățile aferente creditelor bancare și nebancare datorate, concomitent cu instituirea dreptului persoanelor fizice și juridice de a solicita amînarea plății ratelor de credit și a dobînzilor.

La expertizarea proiectului de lege privind prelungirea termenului de declarare și achitare a impozitului pe venit pentru anul 2021, altul decît cel prevăzut de Codul fiscal, s-a constatat că există riscul ca norma să fie interpretată eronat și aplicată neuniformă.


Totodată, CNA consideră că autorul nu a ținut cont de eventualele efecte negative pe care le poate genera aprobarea proiectului. În special, se remarcă lipsa unei analize detaliate a efectelor asupra bugetului de stat, în condițiile în care contribuabililor li se va oferi posibilitatea de a achita impozitul pe venit pînă pe 31 decembrie 2022. Prin urmare, legea are o lacună la capitolul fundamentare economico-financiară.

Cu referire la proiectul privind scutirea de TVA a producției de carte electronică, publicații periodice electronice, expertiza anticorupție arată că acesta prezintă riscul prejudicierii interesului public prin diminuarea veniturilor la bugetul de stat.

CNA recomandă consultarea proiectului cu Ministerul Finanțelor, autoritatea responsabilă de gestionarea finanțelor publice, și efectuarea expertizei financiare, care este obligatorie pentru proiectele care au impact asupra bugetului public.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?