Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Nagacevschi, despre disputa din jurul limbii ruse: „Faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic”

20 ian. 2021,, 11:22   Politică
31494 11

Sesizarea unui grup de deputați privind modificările la Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova va fi examinată mîine, 21 ianuarie, de Curtea Constituțională, notează Noi.md.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit astăzi cu un mesaj la adresa autorilor sesizării, deputații Dinu Plîngău și Octavian Țîcu, acuzîndu-i că vor „să-și sporească ratingul politic prin atacarea limbii ruse”.

„Nu sînt primii care au crezut așa. Istoria se repetă. Acești politicieni au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia, iar localnicii comunică cu ei în limba rusă, care este folosită drept limbă de comunicare interetnică. Prin acest proiect de lege adoptat s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informația de interes public”, a declarat Fadei Ngacevschi în cadrul unui briefing.

El a subliniat că tentativele unor politicieni de a diviza societatea pe criterii etnice și lingvistice se vor solda cu eșec, indiferent ce soluții va adopta Curtea Constituțională. Potrivit lui Nagacevschi, la elaborarea proiectului de lege care a stîrnit controverse s-a luat în calcul nu doar numărul etnicilor ruși, dar a celor care vorbesc limba rusă pe teritoriul țării.

„Dragi deputați, cîștigurile juridice se pot transofrma în dezastre politice, aveți precedente suficiente. Exemplu - anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar general. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic, singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic”, a conchis Nagacevschi.


Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost votat în lectura a doua în cadrul ședinței Parlamentului din 16 decembrie de către deputații PSRM și a platforma Pentru Moldova.

Documentul prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegerea cetățeanului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?