Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Observatori: Alegerile s-au desfăşurat în conformitate cu standardele internaţionale

13 iul. 2021,, 09:31   Politică
3328 1

Alegerile parlamentare anticipate s-au desfăşurat în mare parte, în conformitate cu standardele internaţionale. Este concluzia observatorilor străini care au monitorizat atît campania electorală cît şi procesul de votare. Experţii admit că au fost şi încălcări, dar susţin că în mare parte, acestea au fost nesemnificative şi nu au putut influenţa rezultatele. Observatorii Misiunii Internaţionale de Monitorizare a Alegerilor ENEMO au sesizat încălcări comise de concurenţii electorali şi de membrii CEC.

"Campania electorală a fost competitivă, dar afectată de o serie de presupuse încălcări, inclusiv utilizarea abuzivă a resurselor administrative, finanţarea ilegală şi cumpărarea voturilor. Unele dintre cele mai importante decizii CEC au pus sub semnul întrebării imparţialitatea unora dintre membrii Comisiei Electorale Centrale", a declarat şeful Misiunii Internaţionale de observare a ENEMO, Zlatko Vujovic.

Observatorii din partea Adunării Parlamentare a CSI spun că alegerile s-au desfăşurat cu respectarea codului electoral.

"Observatorii din partea CSI nu au înregistrat încălcări grave care ar putea influenţa rezultatele alegerilor. Misiunea consideră că autorităţile electorale ale ţării au asigurat condiţii pentru exprimarea votului liber fiecărui cetăţean", a spus secretarul general al Adunării Parlamentare a CSI, Dmitri Kobiţki.

Observatorii OSCE au menţionat eforturile autorităţilor moldovene pentru respectarea recomandărilor anterioare. Printre problemele rămase nesoluționate, rămîn transportarea organizată a alegătorilor, prezenţa persoanelor decedate pe liste şi procedura dificilă de rezolvare a contestațiilor.

"Anumite decizii ale Comisiei Electorale Centrale legate de secţiile din străinătate sau din regiunea transnistreană au demonstrat partizanat politic şi au diminuat din neutralitate. Maniera în care CEC şi instanţele de judecată aplică şi interpretează prevederile legale ridică cîteodată semne de întrebare privind neutralitatea politică a instanţelor de judecată subminînd rezolvarea eficientă a disputelor electorale", a declarat Tamas Meszerics, şeful Misiunii OSCE/ODIHR în Republica Moldova.

Reprezentanţii OSCE au precizat că recomandările pentru autorităţi vor fi gata în opt săptămîni. La scrutinul de duminică au fost acreditaţi 642 de observatori internaţionali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?