X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Muravschi a vorbit despre linguşeala lui Sandu faţă de Occident

19 ian. 2020,, 10:15   Politică
7165 22

Alexandru Muravschi a scris despre acest lucru pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, comentînd declarația Maiei Sandu că susține abordarea guvernului român, care a anunțat o schimbare a logicii investițiilor în Republica Moldova, relatează NOI.md cu referinţă la newsmd.md.

Ei bine, va trebui să dezvălui nişte secrete și să povestesc cum i-am promis Maiei Sandu să-i voi închide accesul în biroul meu.

Anul 1999. Eu sînt ministru al Economiei. Port negocieri dificile cu misiunea Băncii Mondiale. Cei care își aduc aminte de 1999 înțeleg situația în care ne aflam. Default-ul din Rusia, la sfîrșitul anului 1998, ne-a lăsat fără rezerve valutare: BNM are doar vreo 200 de milioane de dolari. Practic nu există buget. Acesta este completat cu obligații de compensări reciproce. Volumul exporturilor, legat în principal de Rusia, a scăzut cu mai mult de jumătate. Lipsesc surse pentru achitarea salariilor angajaților statului. Avem nevoie de bani pe care îi putem obține doar de la FMI și MB. Aceștia profită de această ocazie pentru a exercita presiune pe toate direcțiile: solicită reducerea aproape completă a întregii asistenţe sociale, şi fără asta mizere, privatizarea urgentă a Moldtelecom-ului, a reţelelor nordice, reorganizarea (privatizarea a cel puțin 400 de colhozuri şi sovhozuri pe an) etc.

Pentru fiecare cifra se poartă dezbateri tensionate. În acea perioadă, Maia activa ca economist la biroul BM din Chișinău și însoțea grupul de lucru.
Avem o discuție grea. Negociez unele concesii sau îi conving pe membrii delegației BM de necesitatea de a elimina unele dintre cerințe, deoarece populația pur și simplu nu poate suporta această lovitură. Experții sînt de acord. Și deodată se aude vocea subțire a Maiei, care spune că acest lucru nu poate fi acceptat, deoarece cineva de la MB a stabilit deja acest criteriu sau că este inclus într-un fel de matrice etc. Toate aceste argumente nu sînt valabile, deoarece vor fi în vigoare doar dispozițiile consemnate în protocolul de negocieri și în acordul final, semnat de mine și șeful grupului BM, apoi aprobat de premierul și directorul corespunzător al BM. Dar pe Maia acest lucru nu o opreşte și din cînd în cînd își mai spune şi ea cîte un cuvînt-două. Experții ezită și încep să revină la punctele deja convenite. Anunț o pauză, trimit delegația BM să ia prînzul și o rog pe Maia să se reţină pentru cîteva minute.

Cînd toată lumea iese, o întreb direct: „Pentru cine lucrezi tu? Este clar că primeşti salariu de la BM, dar eşti cetățeancă a RM. Oar chiar nu înţelegi caracterul distrugător al acestor recomandări în acest moment?". La început a încercat să explice ceva, chipurile aşa crede ea că ar trebui să se acţioneze. Apoi, că sarcina ei este să le reamintească membrilor grupului BM de toate acordurile anterioare etc. După o scurtă discuție, am spus pur și simplu că dacă deschide din nou gura, ușa biroului meu va fi închisă pentru ea, indiferent cu ce delegație va veni. Sînt responsabil pentru rezultatul negocierilor cu BM și situația din economie și eu decid ce dispoziții ale BM pot fi acceptate și care ar trebui respinse. După aceea, vocea Maiei nu s-a mai auzit.


După mai mulți ani, am avut o colaborare reuşită cu Maia. Împreună am pregătit un document solid la comanda BM. Ca economist de analiză, ea este un specialist de înaltă calificare. Însă, ca politican, este din păcate... Și această trăsătură a ei, de a alerga cu pîrîtul cu orice ocazie la angajatorii săi occidentali, fie la Washington, apoi la Bruxelles, fie la București și pentru a saluta măsurile și declarațiile împotriva Guvernului Republicii Moldova nu merita nicio picătură de sprijin. Nu-ți place guvernul? Foloseşte sute de argumente pentru a-l critica pe plan intern. Oferă propriile variante. Convinge-ți susținătorii de justeţea poziţiei tale. Cu atît mai mult că nimeni nu te urmărește.

Pe cînd o astfel de linguşeală josnică față de partenerii occidentali nu poate provoca niciun respect.

Reamintim că liderul PAS, Maia Sandu, a spus că a susținut abordarea guvernului român, care a anunțat o schimbare a logicii investițiilor în Republica Moldova. Astfel, Sandu a spus că există deja probleme cu finanțarea bugetului și proiectele de investiții, fără de care Republica Moldova nu poate progresa, transmite tvrmoldova.md

„Timp de un an sau doi, totul va merge așa, situația se va agrava. Izolația este dăunătoare. Pe de altă parte, susțin această abordare a guvernului român, precum și a altor donatori. Consider că ar trebui să existe doar instrumente de asistență locală dacă există un guvern corupt la Chișinău ", a spus Maia Sandu.

Potrivit liderului PAS, banii donatorilor pot finanța proiectele la nivel central doar cu un guvern responsabil.

„Este mai dificil să alocăm resurse financiare pentru administrația publică locală decît cea centrală, iar acest lucru înseamnă mecanisme mai complexe pentru donatori, dar pe termen mediu și lung vom vedea rezultate”, a menţionat Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?