X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Consilierii municipali din PAS au sesizat procuratura cu privire la majorarea tarifelor la apă

30 noi. 2022,, 15:06   Politică
2686 0

Consilierii municipali din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au depus o sesizare la Procuratura Generală cu privire la majorarea tarifelor la apă și canalizare în Chișinău. Ei consideră că această decizie este ilegală. Consilierii municipali au anunțat acest lucru la un briefing din 30 noiembrie.

„Considerăm absolut ilegală decizia [Consiliului Municipal Chișinău de majorare a tarifelor la apă și canalizare]. Cei care au luat această decizie au comis încălcări grave, cărora autoritățile competente ar trebui să le acorde atenție”, a declarat Roman Cpjuhari, președintele fracțiunii PAS din Consiliul Municipal.

Secretarul fracțiunii, Dumitru Ivanov, a declarat că fracțiunea depune o plîngere la procuratură, prin care cere ca cei „care au încălcat legea și au luat o decizie ilegală de majorare a tarifelor” să fie aduși în fața justiției.

Reamintim, pe 25 noiembrie, membrii Consiliului Municipal Chișinău au aprobat prețuri temporare pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare de la Apă-Canal Chișinău. Astfel, tariful pentru alimentarea cu apă a fost majorat de la 8,65 lei pentru populație și 13,29 lei pentru alți consumatori la 16,32 lei pe metru cub. În plus, tariful pentru serviciile de canalizare a fost majorat de la 2,04 lei la 6,62 lei pentru populație, în timp ce pentru alți consumatori costul a fost redus de la 11,17 lei la 10,26 lei pe metru cub.

Decizia se poate dovedi a fi ilegală, întrucît primăria trebuia să obțină avizul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE). De asemenea, primăria nu a semnat încă un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) precum că și-ar asuma datorii la creditele Apă-Canal.


Vadim Mitru, consilier al primarului municipiului Chișinău, a spus că întreprinderea Apă-Canal a cerut ANRE un aviz cu privire la majorarea tarifelor, însă autoritatea de reglementare a respins această solicitare. Din acest motiv, conducerea orașului a decis să prevadă în proiect ca tarifele să fie stabilite temporar pînă la adoptarea unei încheieri de către ANRE.

0
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?