Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

R.Moldova urmează să se conecteze la sistemul european de autostrăzi

25 noi. 2021,, 18:59   Politică
12119 4

Drumurile din țara noastră, anul viitor se vor transforma într-un adevărat șantier.

Anunțul a fost făcut de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, în cadrul unui briefing de presă după întrevederea cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Astfel, potrivit premierului, mai multe drumuri naționale intră în reparație iar peste rîurile Prut și Nistru vor fi construite poduri care vor face ca drumul spre Iași și Kiev să fie mult mai scurte.

”Avem asigurate asigurări majore pentru reabilitarea mai multor drumuri naționale care devin începînd cu anul viitor șantiere. Totodată, guvernul vrea să scoate din degradare Calea Ferată a RM. Am adoptat un nou cod care va deschide drumul de noi investiții în domeniu. Avem și alte planuri legate de Calea Ferată, ne-am bucurat să avem o discuție deschisă. Am discutat despre dorința de obținere pe termen mediu de către UE a pieței transportului rutier”, a declarat Gavrilița.

Prim-minstra a menționat că își dorește ca într-un timp foarte scurt Republica Moldova să reușească să se interconecteze cu rețeaua de autostrăzi europene care ar permite scurtarea timpului călătoriei spre București sau alte orașe UE.


”Ne dorim conectarea noastră la rețeaua de autostrăzi europene, ne dorim să ajungem de la Chișinău la București mai repede. Sau de exemplu drumul de la Chișinău la Padova ar dura 14 ore. Contăm în acest sens pe sprijinul UE”, a conluzionat Gavrilița.

La rîndul său, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova.

”Sînt foarte multe provocări, dar ceea ce apreciez cel mai mult este pragmatismul domnului prim-ministru. Pentru Moldova sigur provocarea este dublă, este o provocare de natură financiară, dar și de natură tehnică. Vreau să vă felicit pentru vocația europeană pe care Moldova prin vocea dumneavoastră o afirmă, pentru că noi am văzut în cursul acestui an faptul că traseul UE al Moldovei, dorința de a conectare cu ceea ce înseamnă spațiul UE al Moldolvei este afirmată cu tărie și are autoritatea de a accelera”, a declarat Vălean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?