X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Moldova pînă în prezent nu a elaborat un plan de reglementare transnistreană explicit. Opinie

23 aug. 2021,, 14:45   Politică
3209 6

Conflictul transnistrean poate fi soluționat pe cale pașnică, deoarece Rusia recunoaște integritatea teritorială a Moldovei și pledează pentru ca Transnistria să devină o parte componentă a Moldovei. Dar în cei 30 de ani de independență, Chișinăul nu a elaborat un plan explicit pentru reglementarea transnistreană.

Această opinie a fost exprimată de cunoscutul jurnalist Valeriu Demidețchi în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia” cu Elena Levițkaia-Pahomova pe postul NTV-Moldova, relatează Noi.md.

„Se pune întrebarea, au nevoie politicienii din Moldova de reglementarea transnistreană? Pentru că dacă politicienii de la Chișinău aveau nevoie de ea, atunci cel puțin pe parcursul celor 30 de ani de independență a țării am avea un plan de reglementare transnistreană. Dar în afară de așa-numitul Plan Kozak, care a fost elaborat de Chișinău și Tiraspol, nu există nimic”, a menționat jurnalistul.

În opinia sa, dacă ne imaginăm că astăzi brusc, undeva la o întîlnire în Elveția dintre Biden și Putin, sau Putin și Merkel în marea lor agendă de subiecte mai globale discutate va apărea și problema Moldovei, atunci Moldova nu va avea nimic de prezentat pentru discuție.

„De exemplu, liderii mondiali la întîlnirea lor vor ajunge la problema Moldovei și vor spune:„ Dar ce vom face cu Moldova? Toată lumea e obosită. Haideți să facem ceva”. Americanii vor ca în regiune să nu existe o prezență militară rusă. În principiu, pentru aceasta ei pot declanșa o „zarvă”. Germanii care controlează Uniunea Europeană nu sînt interesați de acest lucru. Există unele probleme care trebuie soluționate. Și, dacă apare o problemă legată de Moldova, vor ordona să se facă ceva. Ne vor întreba: „Aveți un plan? Ce vreți? Iar noi nu avem nimic. Și din nou vom vorbi că ei ne forțează, ca și în cazul lui Kozak. Adică trebuie să avem un fel de poziție proprie, în afară de legea care a fost adoptată pe vremea lui Voronin (Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria)”, a menționat Valeriu Demidețchi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?