X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moțpan despre răpirile cetățenilor RM de către regimul de la Tiraspol: este un subiect tabu la CUC

21 dec. 2020,, 11:19   Politică
5203 2

Deputatul Chiril Moțpan a susținut un briefing de presă pe subiectul răpirilor cetățenilor RM de regimul de la Tiraspol și inacțiunile CUC în acest sens.

Joi a avut loc o ședință a Comisiei Unificate de Control, în cadrul căreia Chișinăul a propus să se discute despre răpirea cetățenilor moldoveni de către organele de forță de la Tiraspol, dar partea transnistreană a exclus subiectul.

Potrivit lui Chiril Moțpan, este o atitudine tipică a celor din Transnistria, care, pe parcursul anilor, își demonstrează lipsa de bună credință în procesul de reglementare a conflictului pe care îl mențin artificial ei înșiși.

”În plus, persoane din anturajul lui Vadim Krasnoselski se plimbă liber pe teritoriul Republicii Moldova, folosesc intrările și ieșirile VIP de la aeroportul internațional, își folosesc mașinile din așa-zisa „pază prezidențială” a regimului de la Tiraspol ca și cum asta i-ar scuti de orice responsabilitate și le-ar garanta statutul de mici regi. Toate acestea au încetat demult să ne mire, dar continuă să ne întristeze”, a declarat Moțpan.

Ceea ce supără cel mai tare este că pe parcursul ultimilor ani a lipsit reacția autorităților, inclusiv a structurilor de forță.


”Am primit recent un răspuns la interpelările mele repetate către Serviciul Informații și Securitate. Textul acestui răspuns este extrem de trist și realist – arată de ce nu s-au luat măsuri toți acești ani și cît de profunde sînt de fapt riscurile. În plus, demonstrează lipsa de receptivitate și de interes a mai multor structuri din Republica Moldova”, a declarat Moțpan.

Totodată acesta a menționat că ceea ce este și mai îngrijorător decît aceste inacțiuni sau blocări ale inițiativei este faptul că amenințarea unor răpiri continuă să planeze asupra mai multor angajați ai structurilor de forță ale autorităților de la Chișinău.

”Există nume concrete, există bănuieli rezonabile că structurile de la Tiraspol pregătesc ceva, dar nu se face nimic. Astfel, după evaluarea SIS, „În situație vulnerabilă de a fi sechestrați în orice moment de către așa-numitele structuri paramilitare ilegale de la Tiraspol se află toți angajații instituțiilor de stat și de drept constituționale ce activează sau domiciliază pe teritoriul transnistrean. Aceste persoane sînt permanent supuse pericolelor la viață și sănătate, riscului de a fi sechestrați și maltratați, precum și impuși la colaborare secretă cu «mgb»”. Acestui risc i se supun oricînd cei 75 de angajați ai structurilor de forță subordonate Chișinăului care își au domiciliul permanent în localități controlate de regimul separatist”, mai spune deputatul.

De menționat că 158 de cetățeni ai Republicii Moldova ce activează în diverse autorități publice naționale dețin și cetățenia „RMN”. 119 dintre aceștia activează în cadrul instituțiilor de drept/forță ale Republicii Moldova, iar 41 dintre ei au acces la informații considerate secret de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?