Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: "Declarațiile privind fraudarea alegerilor este un gest de disperare a opoziției"

28 oct. 2020,, 14:30   Politică
6852 5

Declarațiile unor activiști civici, avocați și alți reprezentanți ai opoziției despre faptul că autoritățile moldovenești se ocupă de falsificarea pe scară largă a listelor electorale și se pregătesc de falsificarea alegerilor, nu au nici un temei. Aceste declarații nu corespund situației reale și reprezintă un gest de disperare a opoziției, care conștientizează din ce în ce mai mult înfrîngerea în alegerile prezidențiale.

Această opinie este exprimată de internauți și observatori, menționînd că activiștii mai sus menționați doar jonglează cu numere și încearcă să-și impună poziția cu privire la falsificarea alegerilor. Ei intenționează să pregătească opinia publică pentru viitoarele dezordini în masă după alegeri, sub pretextul că "alegerile au fost furate de la popor, rezultatele lor au fost falsificate".

În același timp, după cum menționează internauții și observatorii, datorită schimbărilor care au avut loc anul trecut, în prezent, în Comisia Electorală Centrală, reprezentanții opoziției dețin majoritatea. Chiar și actualul șef al CEC, Dorin Cimil, a fost numit în această funcție la propunerea reprezentanților partidelor parlamentare de dreapta, care au fost anul trecut la putere împreună cu PSRM. Mai exact, Dorin Cimil a fost propus în funcția de membru al CEC de către Partidul Maiei Sandu, care și-a argumentat propunerea prin necesitatea de a transforma CEC într-o instituție complet apolitică.

De asemenea, opoziția este reprezentată în toate comisiile electorale și poate, de asemenea, să-și trimită observatori la toate secțiile de votare pentru a se asigura că toate procedurile sînt efectuate corect.

De menționat că la actualele alegeri prezidențiale vor fi deschise 139 de secții de votare peste hotare, cu 39 de secții mai mult decît în 2016.


Astfel, în Italia se va deschide 30 de secții de votare (+5), în Rusia - 17 (+9), în România - 13 (+2), în SUA - 12 (+5), în Franța - 8 (+2), în Marea Britanie - 7, în Germania - 6, în Spania - 5, în Irlanda - 4, în Polonia - 3, în Ucraina, Turcia și Israel - cîte 2. În alte cîteva țări se va deschide cîte o secție de votare. Astfel, în țările occidentale vor fi deschise mult mai multe secții suplimentare decît în Rusia și disproporția va crește și mai mult.

Astăzi oponenții lui Igor Dodon de pe flancul drept declară despre presupuse fraude "prin majorarea numărului secțiilor de votare în Federația Rusă, transportarea alegătorilor din Transnistria și utilizarea resurselor administrative", dar nici una dintre aceste acuzații nu are nici o justificare legală. Mai mult, disproporția în favoarea UE persistă.

Experții menționează că opoziția nu are argumente, ei încearcă să se victimizeze, dar nu au șanse mari la alegeri, deoarece oamenii nu au încredere în ei. Opoziția face o greșeală, declarînd mereu că alegerile vor fi fraudate, deoarece astfel demotivează propriul electorat, care consideră că nu are sens să meargă la alegeri dacă liderii lor spun că Dodon și așa va cîștiga și mai bine stau acasă.

După cum a comunicat anterior Comisia Electorală Centrală la etapa finalizării procedurii de reînnoire a listelor electorale, în registrul de Stat al alegătorilor au fost incluși 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot, cu 40,0 mii mai mult decît în anul 2016. Această diferență se datorează faptului că, timp de 4 ani, mulți locuitori ai Transnistriei au primit cetățenia Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?