Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Opinie: Vizitele externe ale Maiei Sandu au drept scop relansarea politicii externe

6 feb. 2021,, 10:45   Politică
2914 9

Fiind un stat mic şi fără resurse interne, R. Moldova are nevoie de o politică externă activă şi eficientă, pentru a se afirma pe scena internaţională şi a atrage asistenţă financiară şi de altă natură, afirmă fostul ministru de Externe, Nicolae Popescu. Acesta spune că vizitele externe ale Maiei Sandu au drept scop relansarea maşinăriei de politică externă.

Diplomatul a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova că statul nostru are nevoie de o politică externă eficientă din două motive centrale – atragerea asistenţei externe şi acordarea ajutorului pentru cetăţenii noştri din diasporă.

„R. Moldova este un stat foarte mic, fără resurse interne. Unica resursă este accesul pe pieţele externe şi sprijinul prietenilor externi ai R. Moldova prim finanţări, crearea locurilor de muncă, oferirea pieţelor de desfacere. Prin această prismă, politica externă este vitală pentru R. Moldova. Avem şi o diasporă foarte mare, care are nevoie de ajutor”, a menţionat Popescu.

Diplomatul este convins că „fără o politică externă activă, R. Moldova va fi mai săracă, mai puţin prosperă şi mai fragilă”.

„Ca să ai o politică externă eficace trebuie să te întîlneşti cu partenerii externi. Nu poţi aduce asistenţă în ţară doar vorbind la telefon. (...) Parisul este una dintre cele mai importante capitale, cele mai influente ţări din UE. Franţa va deţine preşedinţia UE anul următor şi în aceste zile UE discută priorităţile şi fondurile pe care le va aloca statelor partenere în următorii şapte ani. (Maia Sandu – n. red) se străduie să se asigure că finanţările vor fi direcţionate spre R. Moldova în următorii şapte ani.

Conform fostului ministru de Externe, Maia Sandu încearcă să creeze un mediu extern cît mai „neconflictual” în raport cu R. Moldova, pentru a putea realiza transformările interne ale R. Moldova.

Vom preciza că de la momentul învestirii în funcţie, Maia Sandu a întreprins trei vizite oficiale externe. Aceasta a mers la Kiev, Bruxelles şi Paris. În toate vizitele, Sandu a avut întrevederi cu cei mai înalţi oficiali din capitala gazdă. Totodată, Chişinăul a fost vizitat de către preşedintele Romîniei, Klaus Iohannis.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?