X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Opinie: "Prin reținerea lui Dodon, autoritățile au deschis cutia Pandorei"

30 mai. 2022,, 11:45   Politică
4226 0

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu trebuia reținut și arestat pentru că el nu poate schimba nimic sau influența cumva adunarea probelor în cazul trădării de stat, îmbogățirii ilicite sau finanțării ilegale a partidului, dacă documentele corespunzătoare, probele sînt deja la Procuratură.

Această opinie a fost exprimată de juristul Ion Dron, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md

"În cazul înaltei trădări, el nu poate schimba nimic dacă toate documentele deja există. El este acuzat de îmbogățire ilicită - și în acest caz toate documentele există la cadastru și există declarații de venit. Dacă există acuzații de finanțare ilegală a partidului, atunci și acest lucru trebuie dovedit documentar. De ce să reții, de ce să arestezi o persoană? Cum poate el distruge dovezile fizice care confirmă că a fost angajat în acțiuni împotriva propriului său stat? Aceste documente sînt în vreo arhivă, la SIS, la procuratură, nu erau la el acasă. Dacă astfel de documente și există, ele au fost confiscate în timpul perchezițiilor și, cred, ar trebui să apară în următoarele 10-15 zile", a spus Ion Dron.

El crede că prin reținerea fostului președinte al Moldovei, Igor Dodon, și aducerea unui șir de acuzații grave împotriva sa, care nu au fost încă susținute cu probe serioase, autoritățile au deschis cutia Pandorei. Acest lucru poate "dezlega mîinile" următoarelor autorități, pentru care nu vor mai exista complexe morale și etice pentru a-i aduce pe foștii conducători ai țării în fața justiției.

"Prin reținerea lui Dodon, ei au deschis Cutia Pandorei. L-au acuzat de înaltă trădare și aceasta este o acuzație foarte gravă care nu se întîlnește foarte des. Dacă vor reuși să dovedească acest lucru, atunci vor deschide cutia Pandorei, pentru că apoi, cred, ei vor putea să-i bage la pușcărie pe mulți dintre ei. Vom vedea ce motive vor invoca. Poate că într-adevăr au unele dovezi", a spus Ion Dron.


În opinia sa, pe de o parte, este bine ca Igor Dodon să fie acuzat de unele probleme legate de activitatea sa politică sau economică în perioada în care a fost ministru.

"Va fi foarte bine, pentru că mai tîrziu va fi foarte ușor într-un posibil proces și cu cei care sînt acum la guvernare, care vor putea fi judecați în baza aceluiași articol. Să vedem cum vor interpreta ei acum legile existente, deoarece aceste legi sînt foarte stricte și nu pot fi supuse unei interpretări extinse. Dar mă tem că vor recurge la o interpretare extinsă pentru că ei își creează propriile reguli", a spus juristul.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?