X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Opinie: Problema declarării stării de urgență în țară nu ține de competența CC

24 apr. 2021,, 12:37   Politică
3021 7

Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională va examina sesizarea deputaților din partea PUN și PAS privind introducerea stării de urgență în Moldova.

Deputatul din partea PSRM Grigore Novac și fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere au încercat să prevadă evoluția ulterioară a situației în cadrul emisiunii „Delo Prințîpa” («Дело принципа») de pe Accent TV.

- Am mai spus deja că această problemă nu face parte din competența Curții Constituționale. CC nu trebuia să accepte examinarea acestei probleme. Aceasta este competența Parlamentului. Parlamentul a adoptat hotătîrea care declară starea de urgență, Parlamentul este cel care decide cînd și în ce etapă este necesară prelungirea sau, dimpotrivă, anularea acestei hotărîri. Dacă vor lua o decizie, va fi o decizie neconstituțională a Curții, care vine în contradicție cu Constituția, a subliniat Dumitru Pulbere.

Deputatul PSRM Grigore Novac este de acord cu opinia fostului președinte al Curții Constituționale.

- Într-adevăr, din punct de vedere juridic, aceasta absolut deloc nu face parte din competența Curții Constituționale, dar faptul că au sesizat Curtea Constituțională, ei au mizat anume pe acest lucru. Deoarece abolirea stării de urgență nu are argumente normale și solide, ei sînt preocupați de alegeri. Există un obiectiv - alegerile, și nu contează cu ce preț. Și dacă starea de urgență trebuie anulată, atunci doar în Parlament, iar Parlamentul, la rîndul său, ascultă argumentele experților din domeniul sănătății. Pentru că nu am luat-o din tavan și am introdus starea de urgență. Ei au mizat anume pe acest lucru - să sesizeze Curtea Constituțională, în ciuda faptului că aceasta nu este de competența lor. Iar Curtea Constituțională va anula starea de urgență, astfel încît Maia Sandu să aibă posibilitatea de a dizolva Parlamentul și de a iniția procedura pentru alegerile parlamentare anticipate. Din păcate, astăzi Republica Moldova este un ostatic al unei singure persoane. Și această persoană este Maia Sandu, care nu înțelege că ieșirea din blocada politică și constituțională este posibilă doar prin negocieri între toate fracțiunile parlamentare, a menționat Grigore Novac.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?