X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: ”Consolidarea poziției lui Dmitri Kozak la Kremlin ar putea duce la noi forme de cooperare a Rusiei cu Moldova”

14 ian. 2021,, 12:15   Politică
6667 1

La Kremlin se așteaptă intensificarea influenței șefului adjunct al Președinției Rusiei, reprezentantului special al șefului statului rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak, ceea ce ar putea duce la noi forme de cooperare cu țara noastră.

Această opinie a fost exprimată de către experți, menționînd că unirea, care se discută de mult timp, a două direcții din cadrul aparatului președintelui Rusiei - pentru relații interregionale și culturale cu țările străine și pentru cooperare transfrontalieră – ar putea avea loc pînă în luna aprilie a anului 2021, iar noua direcție va fi condusă de Dmitri Kozak, care va supraveghea, astfel, întregul spectru de probleme privind dezvoltarea internațională la Kremlin.

Direcția pentru cooperare interregională este condusă de Vladimir Cernov, iar Direcția pentru cooperare transfrontalieră a fost creată la vremea sa de asistentul președintelui Vladislav Surkov și se ocupă de interacțiunea cu Ucraina, Osetia de Sud și Abhazia. Acum ea este condusă de Alexei Filatov.

În noiembrie 2020, prin Decretul Președintelui Rusiei a fost creată o Comisie interdepartamentală pentru Dezvoltare Internațională, care are menirea de a coordona toate problemele de dezvoltare internațională. Comisia are multe împuterniciri, în componența sa fac parte 54 de reprezentanți ai autorităților, pentru care deciziile comisiei vor fi obligatorii de îndeplinit. Conducătorul noului organ, de asemenea, va fi Dmitri Kozak.

Astfel, prin intermediul Comisiei pentru Dezvoltare Internațională și a noii direcții Kozak va supraveghea la Kremlin întreaga gamă de probleme privind Dezvoltarea Internațională.


Dmitri Kozak capătă astfel o resursă foarte importantă: adjuncții săi în comisie vor fi oameni de rangul de vicepremier și vicepreședinte al Consiliului de securitate.

Experții menționează că pe fundalul intensificării influenței lui Kozak sînt posibile și noi forme de cooperare cu Moldova, care provoacă un interes echitabil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?