X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Opinie: Actuala putere are poziții mai avantajoase înaintea alegerilor prezidențiale

7 sep. 2020,, 16:45   Politică
2869 7

Actuala putere are la moment poziții mai avantajoase înintea alegerilor prezidențiale din Moldova. Partidele de la guvernare sînt relativ monolitice, iar în partidele de dreapta au loc neîțelegeri.

De această părere este expertul în politici publice, analistul politic Cornel Ciurea, exprimată în cadrul emisiunii ”Punct și de la capăt” cu Natalia Morari la Radio Europa Liberă Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că există un candidat pe eșichierul de stînga, care reprezintă o piedică pentru actualul președinte Igor Dodon, dar nu mai mult. "Dar pe eșichierul de dreapta nu există o unitate și, de aceea, se pare că șansele candidatului de stînga sunt mai mari decît ale celui de dreapta", a spus Cornel Ciurea.

În opinia sa, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie cel mai probabil scenariu este repetarea situației din 2016, cînd cîștigătorul nu a fost stabilit în primul tur și totul s-a decis în turul doi, în care au ieșit Igor Dodon și Maia Sandu.

"Este mare probabilitatea că acest scenariu să va repeta și acum, iar de această dată decisive ar putea fi cîteva procente din voturi, alegători care ar putea merge atît într-o parte, cît și în cealaltă, sau alegători, dimpotrivă, nu vor veni la alegeri", a spus analistul politic, expert în politici publice.


El consider că viitoarele alegeri prezidențiale în Republica Moldova ar trebui să se desfășoare cu o luptă relativ cinstită și oamenii să se concentreze pe principalii candidați, dar nu pe spoileri, pe cei care doresc apoi să plece și să îndemne susținătorii să voteze pentru alți candidați, să nu se concentreze pe cei care au alte scopuri și nu sînt destul de sinceri față de electorat.

Cornel Ciurea consideră că principalii candidați la actualele alegeri prezidențiale vor fi 5-7 persoane. "Acesta este candidatul forțelor de stînga, cîțiva candidați ai forțelor de dreapta, candidatul de stînga-centru. Adică, primul eșalon sînt cei care au fost în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016 și alți 4-5 candidați care au intrat în cursa din acest an", a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?