X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: Termenul de dizolvare a Parlamentului încă nu a sosit

29 mar. 2021,, 10:15   Politică
4316 4

Curtea Constituțională a Republicii Moldova poate refuza să constate existența unor circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului, deoarece perioada de 45 de zile alocat pentru organul legislativ suprem pentru aprobarea noului guvern nu s-a încheiat încă, luînd în considerare întreruperea perioadei de 45 de zile în perioada în care Curtea Constituțională a recunoscut neconstituțional decretul Președintelui și, în general, a examinat legalitatea decretelor șefului statului în instanța de judecată.

Această opinie a fost exprimată de fostul Președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere, precum și ex-Ministrul de Justiție, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", informează Noi.md.

În special, Dumitru Pulbere a amintit că anterior Comisia de la Veneția, în evaluările sale asupra deciziilor din componența anterioară a Curții Constituționale, s-a referit la legislația Republicii Moldova în termeni și a menționat că termenul expiră dacă toți subiecții de drept, iar în cazul nostru aceștia sînt Președintele și Parlamentul, acționează în conformitate cu legea și Constituția.

"Dacă la un moment dat legalitatea sau constituționalitatea acțiunilor unuia dintre subiecți este întreruptă, atunci termenul este suspendat, iar această suspendare este menținută pînă la restabilirea căii constituționale sau legale a acestor subiecți. Prin urmare, Curtea Constituțională nu poate fi de acord cu existența unor circumstanțe care să ducă la dizolvarea Parlamentului", a spus Dumitru Pulbere.

"Președintele ar trebui să se adreseze Curții Constituționale cu o cerere pentru a verifica dacă există motive pentru dizolvarea Parlamentului și, cu siguranță, Curtea Constituțională va examina totul așa cum trebuie și va ține cont de acțiunile acestor subiecți, unde, ce și cum, cine a acționat constituțional sau neconstituțional", a spus fostul președinte al Curții Constituționale.


La rîndul său, Stanislav Pavlovschi a atras atenția asupra faptului că termenii pot fi întrerupți nu numai în caz de ilegalitate a actului, ci și pentru perioada în care Curtea Constituțională examinează această problemă în instanță, deoarece și instanța are nevoie de un anumit timp pentru a examina constituționalitatea decretelor și recunoscând unele dintre ele neconstituționale, astfel, instanța, prin propriile sale acțiuni, a întrerupt decurgerea acestei perioade. Dacă o astfel de problemă va apărea pînă la urmă, va fi de datoria Curții Constituționale să să explice totul", a declarat fostul ministru al Justiției, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?