Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinie: Sandu are dreptul să emită un decret privind dizolvarea imediată a Parlamentului

6 ian. 2021,, 09:30   Politică
10965 12

Cunoscutul jurnalist Dumitru Ciubașenko consideră că președintele nou-ales Maia Sandu are dreptul să emită un decret privind dizolvarea imediată a Parlamentului. El a scris despre asta pe pagina sa de Facebook, transmite eNews.

"Președintele Maia Sandu și deputații Parlamentului îl critică pe procurorul general Alexandr Stoianoglo pentru că instituția sa investighează încet cazurile de rezonanță și nu pune la închisoare rechinii corupției.

Noi cu toții ne dorim ca cît mai mulți hoți să ajungă cît mai curând posibil la închisoare. Dar avem și o întrebare întemeiată față de noul președinte și vechii deputați — iar voi cînd veți alunga acest bordel politic numit "Parlament" și veți numi alegeri anticipate noi?

Cînd, în sfîrșit, vom vedea decretul președintelui privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor noi?
Sau veți mesteca muci și vă veți "autodizolva" pînă în 2023?

Arătați-le tuturor, inclusiv procurorului general, un master-class de luptă împotriva corupției și curățați propria gunoiște parlamentară coruptă”.


Anterior Ciubașenko a fost candidat la funcția de președinte, fiind înaintat de "Partidul Nostru", condus de Renato Usatîi. Principala teză și promisiune electorală a lui Ciubașenko a fost publicarea unui decret de dizolvare a Parlamentului. Ulterior, această teză a fost folosită și de Renato Usatîi în campania electorală pentru funcția de președinte în 2020.

Amintim că procedura de dizolvare a Parlamentului este reglementată de Constituția Republicii Moldova:

Articolul 85. Dizolvarea Parlamentului:

”(1) În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(3) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?