Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinie: Apelul NATO nu se va finaliza cu ceva concret

15 iun. 2021,, 14:50 (reactualizat 16 iun. 2021,, 08:09)   Politică
3781 4

Apelul Alianței Nord-Atlantice adresat Rusiei de a-și retrage trupele desfășurate pe teritoriul R. Moldova, Georgiei și Ucrainei, este unul obișnuit expus care nu se va solda cu rezultate concrete. De această părare este politologul Victor Juc.

Politologul a declarat pentru Noi.md că cel puțin în cazul R.Moldova, un astfel de mesaj a fost expus în repetate rînduri încă din anul 1994.

„Este un mesaj obișnuit care a mai fost expus referitor la R.Moldova, de cînd a aderat la programul Parteneriatului Estic. Și dacă e să vorbim direct și într-un limbaj nediplomatic - nu se va solda cu nimic, pentru că situația la general s-a schimbat. Federația Rusă în perioada respectivă a lăsat ca fără nicio rezistență să devină state membre ale Alianței cele trei țări baltice, apoi Ungaria, Macedonia de Nord, Muntenegru - țări în care avea interese deosebite și de care se lega o afinitate am putea spune etno-confesională. Iar acum Federația Rusă nu este predispusă la niciun compromis, neagă participarea în conflictul din regiunea de Est a Ucrainei, iar în R.Moldova se ghidează de ideea: „păstrați-vă neutralitatea, menținem forțele de menținere a păcii, grupul operativ pentru a nu permite escaldarea conflictului”.

Federația Rusă menține în acest fel, controlul asupra celor trei state pentru a nu le permite o manevrare diplomatică și, prin urmare, acest apel va fi unul dintre multe apeluri, dar care nu se va solda cu ceva concret, cu ceva fezabil”, a comentat Victor Juc.

Politologul a explicat că nici Alianța Nord-Atlantică nu își dorește o înrăutățire a relațiilor cu Federația Rusă.


„Nenorocul acestor țări (Ucraina, Moldova, Goergia- n.red.) este că se află între două structuri de securitate și apărare, între două structuri politico-militare, datorită acestui fapt și situația din Ucriana, R.Moldova, Georgia este una precară la capitolul securitate și apărare”, a explicat el.

Menționăm că NATO și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei, Ucrainei și Georgiei în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional și a cerut Rusiei, în conformitate cu obligațiile sale internaționale, să retragă trupele pe care le-a desfășurat în toate cele trei țări. Despre aceasta se menționează în declarația adoptată de șefii de stat și de guvern din 30 de state membre ale NATO, în urma ședinței Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles la 14 iunie 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?