X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Opinie: Președintele și Parlamentul trebuie să se așeze urgent la masa de negocieri

24 feb. 2021,, 12:10   Politică
2851 15

Președintele Moldovei și Parlamentul trebuie să se așeze urgent la masa de negocieri și să hotărască: sau alegeri anticipate, cît mai curînd posibil, sau un guvern eficient.

O astfel de opinie a exprimat pe pagina sa de pe rețelele de socializare expertul independent, fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei, Alexandr Muravschi, transmite Noi.md.

El consideră că declarația Președintelui țării, Maia Sandu, făcută după decizia Curții Constituționale, complică și mai mult situația.

"Președintele a declarat: sau alegeri anticipate sau referendum. Cu alegerile anticipate este mai mult sau mai puțin clar. Cred că majoritatea deputaților în Parlament vor fi împotrivă și vor propune președintelui o candidatură la funcția de prim-ministru. Și președintele, potrivit deciziei CC, va fi obligat să înainteze oficial această candidatură. Dar, se pare, președintele în schimb, va lansa procedura lansării referendumului. Dar ce va fi supus referendumului? Cel mai probabil, întrebarea va fi: "Sînteți de acord că actualul Parlament trebuie dizolvat și desemnate alegeri anticipate?". S-ar părea, în acest caz, totul este ok, deoarece articolul 2(1) din Constituție spune că "Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie". Iar articolul 75 oferă poporului un instrument de realizare a suveranității sale prin referendum. Dar iată întrebarea: în ce formă ar trebui să aibă loc acest referendum. Și ce întrebare trebuie să fie enunțată la acest referendum", a scris Alexandr Muravschi.

El a amintit că articolul 85 din Constituție privind dizolvarea Parlamentului nu vorbește despre faptul că Parlamentul poate fi dizolvat în baza unui referendum. Pentru a rezolva această colizie constituțională, trebuie organizat un referendum constituțional.


Și la votare trebuie să fie introdusă propunerea de modificare a Constituției, care va permite președintelui a) să beneficieze de dreptul de dizolvare a Parlamentului în cazul neacceptării ultimei candidaturi a președintelui la funcția de prim-ministru sau B) dizolvarea Parlamentului în baza unui referendum național. Și numai după votul pozitiv pentru opțiunile propuse și modificările corespunzătoare la Constituție poate fi lansat mecanismul corespunzător.

"Toate acestea vor dura cel puțin un an. Și ce, în tot acest an țara va trăi fără un guvern eficient? Acesta și este dezastrul. De aceea, acum trebuie ca Președintele și Parlamentul să se așeze urgent la masa de negocieri și să decidă: sau alegeri, cît mai curînd posibil, sau un guvern eficient. Și fără toate aceste mantre pe fiecare parte, că toți se gîndesc la popor și așa mai departe. Există o sarcină concretă, care trebuie rezolvată URGENT, iar toate ambițiile, toate părțile și le pot băga într-un seif secret. Cam așa. Rog specialiștii în drept constituțional să se expună. Îmi puteți distruge gîndurile praf, nu mă voi supăra. Pentru mine este important să am o claritate a situației", a scris fostul vicepremier, ex-ministrul economiei Moldovei, Alexandr Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?