X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinie: Viitoarele alegeri în Parlamentul European vor fi cele mai complexe

17 apr. 2019,, 18:35   Politică
2750 0

Următoarele alegeri în Parlamentul European, care se vor desfășura între 23 și 26 mai, vor fi cele mai complexe alegeri din ultimii ani.

Această opinie a fost exprimată de politologul Ernest Vardanyan, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul TV NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că aceste alegeri vor fi mai dificile, chiar și în comparație cu alegerile din 2014, care au avut loc după începerea unei confruntări cu Rusia, și deja atunci s-a observat o creștere a așa-numitului sentiment euroseptic, o creștere a popularității partidelor de dreapta și ultra-stînga, care pledau pentru încetarea dictaturii structurilor supranaționale ale UE asupa guvernelor suverane ale statelor membre ale UE.

Potrivit analistului politic, în acest an situația cu alegerile în Parlamentul European va fi și mai dramatică, deoarece acestea vor avea loc într-un context internațional complet diferit.

"Acum nu mai este vorba despre confruntarea dintre Rusia și Occident, dar nu pentru că nu mai există, ci pentru că ea nu mai reprezintă fundalul de desfășurare a alegerilor. Astăzi, fundalul este diferit - acesta este deja o creștere instituțională serioasă a sentimentelor eurosceptice, acestea fiind denumite în Occident sentimente populiste sau forțe populiste, dar acest lucru nu schimbă esența", a spus Ernest Vardanyan.


El a reamintit că în ultimii trei ani, în spațiul de pe ambele maluri ale Atlanticului, au avut loc multe evenimente, care, într-un fel sau altul, au influențat și vor influența și în continuare fundalul electoral din țările europene.

Printre acestea, analistul politic a numit: victoria susținătorilor ieșirii Marii Britanii din UE în referendumul din 2016, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane din 2016, apariția așa-numitei guvernări populiste conservatoare de dreapta din Italia în martie anul trecut, consolidarea tendințelor conservatoare din Polonia și Ungaria, apariția partidului chiar pracic neo-nazist ”Svoboda„ în Austria, consolidarea poziției partidelor de dreapta chiar și într-o țară tradițional liberală și ultra-tolerantă precum Suedia, consolidarea partidelor de dreapta din Finlanda, Danemarca și Olanda.

Ernest Vardanyan a subliniat că, în aceeași Germanie, oamenii s-au săturat de schimbarea în mod constant ba a creștin-democrațiilor, ba a social-democraților, care, atunci cînd se unesc într-o coaliție mare, și unii și alții se dezamăgesc.

"Același lucru se poate spune și despre alte țări. Nu aflăm în fața unei schimbări serioase a generațiilor în politica europeană", a subliniat analistul politic. El a remarcat, de asemenea, că procedura Brexitului s-a oprit numai în vederea unor proceduri juridice. Dar din punct de vedere politic, chiar și laboriștii, care chiar de la început au fost împotriva Brexitului, nu sînt în favoarea eliminării totale a acestuia și a desfășurării unui al doilea referendum.

"Pentru că guvernul conservator a spus: Există voința poporului și trebuie să o îndeplinim. Prin urmare, într-un fel sau altul Brexit va avea loc. Aceasta va fi o altă lovitură pentru politica europeană de bază centristă, undeva de stînga, undeva la dreapta liberală. Sîntem în fața unei noi epoci. Lumea nu va mai fi niciodată la fel. Acesta este adevărul de astăzi!", a subliniat Ernest Vardanyan.

În același timp, potrivit lui, experții nu sînt dispuși să dramatizeze situația și să spună că euro-scepticii vor lua majoritatea.

"Potivit celor mai modeste estimări, ei vor ocupa locul trei. Aceasta este o coaliție a mișcării naționale din Franța, aceasta este o "Alternativă" pentru Germania, aceștia sînt cei de drepta din Olanda și Danemarca, aceștia sînt austriecii, polonezii, maghiarii, italienii în diferite variații. Cineva cu cineva nu prea prietenește. De exemplu, polonezii cu poporul francez nu se iubesc prea mult, deoarece poporul polonez de dreapta consideră că francezii și cei din ultra-dreapta sînt mari prieteni ai Rusiei, ceea ce este inacceptabil pentru polonezi. Dar acestea sînt momentele pozitive. Trendul general nu se schimbă din această cauză. Cel puțin pe al treilea loc ei vor fi. Ei vor avea o fracțiune foarte influentă, care în anumite situații poate chiar și să influențeze politica externă a UE, inclusiv în relația cu Republica Moldova", a subliniat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?