Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinia președintelui OSCE privind perspectivele soluționării conflictului tansnistrean

24 feb. 2021,, 15:20   Politică
2625 0

Dacă nu rezolvăm focarele de tensiune în regiunile separatiste ale Moldovei și Georgiei, ele pot provoca brusc o explozie.

După cum anunță infotag.md, ediția suedeză Svenska Dagbladet menționează că această opinie a fost exprimată de ministrul suedez de Externe, Ann Linde, care a vizitat recent Moldova în calitate de președinte în exercițiu al OSCE.

Corespondentul ziarului suedez, care a fost cu Ann Linde la Chișinău și Tiraspol, a menționat că "situația din regiunile separatiste are prioritate în lista întrebărilor pentru care Ann Linde este responsabilă în legătură cu faptul că Suedia prezidează acum în OSCE".

"Rădăcinile acestor conflicte dispar în destrămarea Uniunii Sovietice... Rusia are un impact foarte mare asupra regiunilor separatiste. Dar lumea din jurul lor nu le consideră suverane sau independente. Prin urmare, pentru OSCE este foarte important să se respecte echilibrul în această chestiune. Nu este vorba doar despre securitatea militară, dar și despre drepturile omului și principiile statului de drept, democrația", a declarat Linde, citată de Svenska Dagbladet.

Președintele în exercițiu al OSCE a mai spus că este foarte important ca "situația să poată fi influențată de societatea civilă, iar femeile să aibă un rol corect și cu drepturi depline în acest proces".


Ann Linde speră să obțină negocieri concrete cu privire la Transnistria (în formatul "5+2" - "I"), în perioada în care Suedia va fi președintele OSCE.

"Acesta este unul dintre momentele pozitive pe care le-am avut și la întrevederea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Moscova. La această etapă, Rusia este de acord cu noi", a spus ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?