Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Opinie: "Nu există motive pentru dizolvarea Parlamentului, partidele încă mai pot găsi un compromis"

30 mar. 2021,, 14:30   Politică
2728 4

Nu există motive pentru dizolvarea actualului parlament al Republicii Moldova, iar președintele țării, Maia Sandu, a făcut tot posibilul pentru a refuza majorității parlamentare dreptul legal de a desemna un candidat, iar toate aceste acțiuni sînt neconstituționale.

Această opinie a fost exprimată pentru eNews e către analistul politic orneliu Ciurea menționînd că este sigur că Curtea Constituțională va lua o decizie corectă și reieșind din acesta, confruntarea dintre parlament și președinte doarva crește, transmite Noi.md.

Corneliu Ciurea consideră că, în ultimii ani, Curtea Constituțională își manifestă adesea părtinirea politică, deși mai devreme a susținut în repetate rînduri că, în cazul existenței unei majorități parlamentare, candidatul lor are prioritate și de aceea organul legislativ trebuie să aibă dreptul să insiste asupra acestuia.

Politologul admite faptul că Curtea Constituțională poate decide în favoarea Maiei Sandu.

"Atunci ea va insista asupra dizolvării Parlamentului. Dar Igor Dodon are propriile sale mecanisme de a se opune unor astfel de acțiuni ale Președintelui. Și deputații au în rezervă anumite manevre, care ar putea foarte bine să blocheze acest proces", a spus Corneliu Ciurea.


El crede că există o opțiune de compromis la care ar putea ajunge părțile .

"De exemplu, președintele obține dreptul de a dizolva Parlamentul, dar nu-l folosește. Iar majoritatea parlamentară contribuie și participă activ la rezolvarea problemelor grave legate de pandemie. Totul depinde de următoarea decizie a CC. Pentru că există o solicitare atît din partea PSRM, cît și din partea președintelui", a spus politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?