X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Opinie: Un nou decret nu va fi semnat. Ori pleacă Sandu, ori Parlamentul

24 feb. 2021,, 11:06   Politică
5657 19

Analistul politic Igor Boţan face o paralelă între mișcarea politică a preşedintelui Maia Sandu şi asumarea de răspundere a Guvernului. Acesta spune că acum şeful statului a creat o astfel de situație: Ori anticipate, ori impeachment.

În cadrul emisiunii „Puterea a patra”, Boțan a declarat că președintele nu va semna decretul pentru numirea unei candidaturi a acestui Parlament, transmite deschide.md.

„Dacă Parlamentul insistă pe majoritatea PSRM-Șor, orice alt decret semnat de Maia Sandu, orice fel de numiri prin orice decret al Maiei Sandu, Curtea Constituțională le va declara neconstituționale. Atunci CCM va fi sesizată și va trebui să facă ordine.

Avem aceeași situație ca atunci cînd Guvernul își asumă răspunderea. Doamna Maia Sandu poate fi asemănată cu șeful de Guvern, care își asumă răspunderea pentru o lege. Ca să fie clar, acolo orice asumare înseamnă ori trece legea, ori Guvernul pleacă. Aici Maia Sandu creează aceeași situație: ori plec eu, ori pleacă Parlamentul”, spune expertul.

Igor Boțan adaugă că procedurile de impeachement sînt mai degrabă imposibile, iar dacă Parlamentul eșuează acest exercițiu, atunci trebuie dizolvat.


„Toate aceste lucruri trebuie să se întîmple după 23 martie cînd expiră termenul de 30 de zile pentru învestirea Guvernului. Dacă în această perioadă nu este învestit Guvernul, CCM trebuie să spună foarte clar - dacă Parlamentul nu pornește procedura de impeachement, atunci va fi dizolvarea Parlamentului, dacă o pornește și nu o duce pînă la capăt, atunci tot dizolvarea Parlamentului. Lucrurile sînt mai mult sau mai puțin previzibile”, a conchis intervievatul.

Amintim că, ieri, președintele Maia Sandu a declarat că poporul este deținătorul real al puterii în stat și el este cel care poate să tranșeze situația creată. Potrivit ei, la anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării.

Declarațiile au fost făcute marți seara, ca urmare a hotărîrii Curții Constituționale, prin care a fost declarat neconstituțional decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Curtea a constatat că fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări în problema desemnării candidaturii primului ministru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?