X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: Problema Transnistriei nu e piedică în calea integrării UE

15 aug. 2022,, 23:03   Politică
2316 0

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că problema nerezolvată a Transnistriei nu reprezintă un obstacol în calea integrării europene a Republicii Moldova.

Potrivit Infotag, despre acest lucru el a afirmat într-un interviu acordat pentru jurnal.md.

"Va fi posibil, la fel ca şi în cazul Ciprului. Astăzi, atît Moldova, cît şi Ucraina sînt state candidate la UE.

Regiunea transnistreană, fiind o enclavă între Moldova şi Ucraina puternică, nu are alte oportunităţi şi este determinată geografic să fie în UE, să fie alături de noi.

În cazul malului stîng al Nistrului este foarte important ce îşi doresc oamenii.


De aceea este necesară schimbarea mentalităţii populaţiei.

Am spus recent la Bruxelles că trebuie să facem tot posibilul pentru ca procesul de integrare în UE şi procesul de reintegrare a ţării să fie cumva sincronizate, derulate în paralel, inclusiv prin motivarea pozitivă a cetăţenilor", a spus Serebrian.

El a menţionat că au loc deja schimbări pozitive.

"Dovada în acest sens este că 70 la sută din comerţul transnistrean este cu UE, ceea ce era de neconceput în urmă cu trei sau patru ani.

Totodată, în Moldova sînt înregistrate alte cîteva sute de companii din Transnistria, al căror număr total ajunge în prezent la aproape 2200.

Cu alte cuvinte, marea majoritate a companiilor din stînga sînt înregistrate la Chişinău şi funcţionează conform unor reguli clare.

Dacă toate aceste companii sînt acum înregistrate în Moldova, este un fapt indubitabil că sectorul economic înţelege deja beneficiile relaţiilor cu UE", a spus oficialul.

El a subliniat că acum "dosarul transnistrean arată altfel decît acum şase luni, ca să nu mai vorbim de acum un an sau un deceniu".

"Războiul din Ucraina a influenţat şi schimbat situaţia. Totul se schimbă şi se schimbă foarte repede.

Numai în ultimele şase luni, zeci de mii de locuitori ai malului stîng al Nistrului au solicitat cetăţenia Republicii Moldova, astăzi 90 la sută din populaţia regiunii transnistrene deţin cetăţenia statului nostru", a subliniat Serebrian.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?