X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Opinie: Moldova este implicată în procese geopolitice foarte periculoase

15 apr. 2021,, 10:30   Politică
2893 8

Republica Moldova este implicată în procese geopolitice foarte periculos, dar ieșire din situație există și republica nu ar trebui să flirtezi prea mult cu Occidentul în domeniul politicii externe și să aștepte ajutor de la el, dar trebuie să aleagă decizii înțelepte în geopolitică și să ducă o politică reținută, cu doi vectori fără mișcări bruște și aruncarea în direcția unuia dintre polii de influență.

Această opinie a fost exprimată în emisia studioului Sputnik Moldova de politologul internațional din Berlin, Alexander Rahr, relatează Noi.md.

"Moldova, din păcate, demult este implicată în procese geopolitice profunde și periculoase în Europa. Acest lucru s-a întîmplat nu din vina statului în sine, ci din cauza poziționării sale geografice. Acum Rusia va întoarce spatele UE. Ce înseamnă acest lucru pentru Moldova? Țara se va pomeni într-o situație și mai dificilă", a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, greutățile cu privire la dezvoltarea republicii se datorează faptului că țara este situată la intersecția a două culturi politice – direct prin ea trece linia lui Huntington, care în publicațiile sale susținea că Europa de 1000 de ani este divizată între Est și Vest timp, între catolicism și creștinism ortodox, între bizantinism și ordine mondială romană.

"Dacă e să privim situația în mod obiectiv și corect, atît timp cît Europa nu va găsi puterea de a începe un parteneriat cu Uniunea Economică Eurasiatică, pînă cînd nu vor începe negocierile privind crearea unui spațiu economic comun de la Lisabona la Vladivostok, Moldova va avea probleme constante", a adăugat Rahr.


Cea mai înțeleaptă cale de ieșire din situația geopolitică, politologul internațional a numit o politică cu doi vectori, reținută, fără mișcări bruște și aruncarea în direcția unuia dintre polii de influență.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?