Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: CC a fost pregătită de alegerile prezidențiale pentru a anula eventuala victorie a lui Dodon

30 apr. 2020,, 12:30   Politică
5567 4

Curtea Constituțională a Moldovei a fost pregătită pentru alegerile prezidențiale, pentru a anula eventuala victorie a lui Igor Dodon, dar judecătorii CC care susțin opoziția, au fost implicați mai devreme pentru a anula creditului rusesc, ca să înghețe salariile și pensiile și să scoată cetățenilor în stradă.

De această părere este deputatul din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea, exprimîndu-și convingerea că creditul Rusiei – cu sau fără decizia CC - oricum va veni, iar cetățenii țării noastre își vor primi salariile și pensiile, transmite Noi.md.

Potrivit lui, dacă e să analizăm fugitiv toate evenimentele-cheie care au avut loc în ultimele luni, vom vedea o linie clară: tentativă de Maidan, crearea panicii, destabilizarea țării și numirea lui Sandu în funcția de președinte.

Pe pagina sa de socializare Bogdan Țîrdea a amintit despre cronologia evenimentelor și le-a dat o apreciere.

Maidanul nu au reușit


Pe 21 ianuarie, I. Dodon a declarat că concesionarul aeroportului companiei Avia Invest are datorii investiționale de 66 de milioane de euro și acesta reprezintă temei pentru rezilierea contractului de concesiune.

Pe 23 ianuarie blocul Unirea, apropiat de Plahotniuc, a ieșit la un miting de protest în fața Președinției.

Pe 7 februarie, președintele a vorbit despre furtul miliardului.

Iar pe 8 februarie a izbucnit mitingul veteranilor războiului din Transnistria

La 19 februarie, Comisia pentru Securitate Națională a audiat problema furtului miliardului. Au foat interogați reprezentanții Procuraturii Generale. A sunat numele lui Șor, Plahotniuc etc. Și ce credeți?

În aceeași zi, 19 februarie, Plahotniuc a destrămat PDM: cîțiva deputați ai lui Plahotniuc, în frunte cu Candu și Sîrbu, au părăsit fracțiunea PDM, recunoscînd că au discutat despre acest lucru cu Plahotniuc. Candu declară că o susține pe Sandu împotriva lui Dodon.

Pe 20 februarie, Partidul Șor a organizat mitinguri în fața oficiilor PSRM din Chișinău, Bălți și alte orașe ale țării.

Pe 21 februarie, blocul ACUM a blocat tribuna Parlamentului, sabotînd raportul prim-ministrului și adoptarea a 40 de proiecte de lege.

La 25 februarie, Partidul Șor a cerut demisia ministrului Justiției, F. Nagacevschi, care a inițiat o sesizare în instanța de judecată privind restituirea aeroportului.

La 2 martie au început protestele "veteranilor conflictului transnistrean". S-a încercat pătrunderea forțată în clădirea Guvernului, au răsunat îndemnuri de a-l aresta pe președintele Dodon, de a scăpa de "regimul pro-rus hain".

Atenție la participanții la protest!

Au protestat unioniștii Chirtoacă, Munteanu, Bilețchi, Costiuc – oamenii lui Plahotniuc. Tot acolo a fost văzut consilierul "Partidului Nostru", I. Cașu.

Pe 10 martie a avut loc mitingul susținătorilor lui Șor, în perioada de pandemie totală! Știind că coronavirusul atacă în mare parte pensionarii, acesta a adunat din întreaga Moldovă circa 1500 de persoane în etate.

De fapt, mitingul a fost împotriva încercărilor autorităților de a readuce Aeroportul în posesia statului.

Cu siguranță, Sandu-Candu-Șor au zguduit țara, a dus-o la Maidan. Și totul mergea conform planului.

Și pandemia nu le-a ajutat

La 7 martie 2020, în Moldova a fost înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu COVID-19

Pe 17 martie, guvernul a decis să declare stare de urgență și carantină. Activitățile în masă au fost interzise.

Pandemia a stricat planurile grupării Sandu-Candu-Șor. Au fost nevoiți să amîne Maidanul. Atunci au decis să lanseze o isterie în masă în mass-media în legătură cu pandemia.

Ba cereau mai multe teste, ba declarau că testele sînt infectate, ba spuneau că medicii nu au echipament, ba acuzau medicii că infectau pacienții.
Ba chemau diaspora să se întoarcă acasă, au cerut mai multe curse charter! Au cerut majorarea salariilor medicilor, în același timp convingînd cetățenii să nu cumpere polița medicală, apoi a cerut medicilor să boicoteze!

Scopul a fost de a face panică, iar autoritățile să eșueze. Dar planul a eșuat. În Moldova sînt puțin mai mult de 100 de decese. Nu este Italia cu peste 28.000!

Blocada financiară

Apoi au început să convingă Occidentul să blocheze finanțarea externă a țării.

UE așa și a făcut: a blocat asistența de 30 de milioane de euro pentru Moldova în situația de pandemie totală. Nu s-a grăbit să ajute nici FMI. Au așteptat prăbușirea. Scopul a fost unul rece – criza mondială. PIB-ul Moldovei a scăzut cu 3%, impozitele fiscale cu 40%, deficitul bugetar a ajuns la 16 miliarde lei!

Și aici ne-a salvat Rusia, care a alocat 200 de milioane de euro cu o dobîndă de 2%, adică sub nivelul inflației! Acest lucru le-a încurcat jocul.

Datorită acestui împrumut, și FMI a decis să aloce 235 milioane de dolari.

Lovitură asupra bugetului

La 1 aprilie, Guvernul a adoptat un pachet întreg de legi prin asumarea răspunderii! Acesta se referă și la creditul din Rusia, și la ajutorul pentru șomeri, business, medicină. De asemenea, s-a propus retragerea a 50 la sută din cele 20 de milioane de euro, pe care Șor și Plahotniuc le iau anual de la cetățeni la aeroport!

Și ce credeți?

Sandu și Candu s-au adresat la CC!

La 9 aprilie CC a anulat Legea și creditul!

Pe 23 aprilie Parlamentul a votat legea 56! Încercarea ambasadorilor de a convinge PDM să nu voteze a eșuat. În aceeași zi, CC a înghețat din nou adoptarea legii pentru mai mult de 2 săptămîni– pînă pe 7 mai!

Speranța este că, fără creditul rusesc, autoritățile nu vor avea bani pentru salarii și pensii!

Blocarea acestor legi și a creditului din Rusia reprezintă răspunsul Occidentului pentru Moscova.

La 25 aprilie, ministrul rus de Externe, S. Lavrov, a declarat că "mai multor țări din Europa, Uniunea Europeană, NATO le-a fost interzisă acceptarea oricărui ajutor din partea Rusiei!

Dar ce legătură are Occidentul și CC?

De fapt, trei judecători ai CC din blocul ACUM au fost susținuți de judecătorul Sergiu Țurcan.

Sora sa, Tamara Țurcan, lucrează la Ambasada SUA la Chișinău.

Mai aveți întrebări?

De fapt, CC a fost pregătită pentru alegerile prezidențiale. Ea trebuia să anuleze eventuala victorie a lui Igor Dodon! Iar acum ea a fost implicată pentru a îngheța salariile și pensiile și să scoată cetățenii în stradă!

Sînt convins-creditul Rusiei, cu sau fără decizia CC, oricum va veni.

Iar cetățenii vor primi salarii și pensii", a subliniat Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?