Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cheia soluționării conflictului transnistrean este la Chișinău, opinie

6 mar. 2021,, 15:00   Politică
4024 18

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că cheia soluționării conflictului transnistrean este la Chișinău, însă politicienii ignoră acest subiect pentru că el nu aduce capital politic în fața alegătorilor.

Mai mult, potrivit experților Promo-Lex, autoritățile constituționale de la Chișinău ar ignora abaterile care se întîmplă în stînga Nistrului pentru că în spate ar sta interese economice, notează IPN.

Potrivit fostului vicepremier pentru reintegare, Alexandru Flenchea, soluția politică a reglementării transnistrene se află la Chișinău, însă politicienii nu acordă atenție acestui subiect pentru că el ar fi irelevant pentru alegătorii din dreapta Nistrului.

„Politicienii au o falsă percepție că problema transnistreană nu contează pentru electorat. Abordînd tema transnistreană, ei cred că nu cîștigă puncte electrale. Politicienii sînt obligați să le explice oamenilor ce au de pierdut prin nesoluționarea conflictului transnistrean și ce au de cîștigat la reintegrarea țării ”, a spus Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Și fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, este de părere că problema transnistreană este ignorată de autoritățile constituționale de la Chișinău.

„În sondajele de opinie problematica transnistreană este la coada clasamentului în topul preocupărilor oamenilor, e din cauza că cetățeanul nu cunoaște problema, presa ar trebui să abordeze mai des această problemă, pentru că la mijloc este omul simplu din stînga Nistrului care este complet uitat de autorități”, a spus Rosian Vasiloi.

Experții Promo-Lex spun că deși drepturile omului sînt încălcate frecvent în stînga Nistrului, iar dosarele pentru nerespectarea libertăților fundamentale sînt pierdute unul după altul la CEDO, autoritățile de la Chișinău nu iau atitudine.

„Cheia este la Chișinău. În orice caz, pe domeniul drepturilor omului. De fiecare dată cînd se întîmplă abateri, autoritățile de la Chișinău nu dau semne că vor să prevină astfel de situații, că vor să creeze un cadru legal care ar combate aceste fenomene. Nu există voință la Chișinău. Iar răspunsul e simplu: sînt interese economice, scheme, interese de partid”, a spus directorul Promo-Lex, Ion Manole.

Potrivit unor date, în regiunea din stînga Nistrului locuiesc peste 400 de mii de oameni. În ultimii 10 ani, populația regiunii transnistrene s-a redus cu 10%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?