X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinie: Majoritatea în Parlament nu a fost creată corect

16 feb. 2021,, 14:48   Politică
3417 9

Majoritatea în Parlament nu a fost creată corect.

De această părere este politologul Victor Josu într-un comentariu pentru eNews, menționînd că în parlament majoritatea instituită își asumă obligația de a garanta guvernului sprijin în procesul rezolvării sarcinilor sale. Așa, în orice caz, ar trebui să fie într-o republică parlamentară normală. Cu toate acestea, în cazul nostru, nimic de genul asta nu a existat. Dar nu se știe ce și cum va decide acum Curtea Constituțională.

Politologul a spus că Curtea Constituțională urmează să rezolve o nouă problemă controversată și să clarifice situația cu existența majorității formate în Parlament și fundamentarea înaintării din partea a 54 de deputați a candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

Victor Josu, în comentariul pentru eNews, a menționat că deocamdată istoria cu privire la aceste semnături nu este foarte clară și este greu de argumentat cu certitudine că astăzi în Parlamentul Republicii Moldova există o majoritate formată, transmite Noi.md.

"54 de semnături pentru înaintarea lui Durleșteanu încă nu dau un răspuns clar la această întrebare. Moldova este o republică parlamentară, iar în problema majorității trebuie să existe o claritate deplină. Ea ar trebui să fie cumva formalizată, majoritatea ar trebui să aibă un anumit lider sau birou, într-un cuvînt, o conducere. Și majoritatea trebuie să aibă obiective politice care trebuie declarate, să fie anunțate, ca poporul să înțeleagă încotro intenționează această majoritatea să miște țara", a menționat politologul.


El consideră că Guvernul este aprobat de Parlament nu pentru a evita dizolvarea și alegerile anticipate, ci pentru a soluționa anumite sarcini.

"Și majoritatea își asumă angajamentul de a-i garanta sprijin în procesul de rezolvare a acestor sarcini. Deci, în orice caz, ar trebui să fie într-o republică parlamentară normală. În cazul nostru, nu s-a întîmplat așa ceva. Dar nu se știe ce și cum va decide CC", a spus Victor Josu.

În opinia lui, desigur, actualul parlament, ales după regulile oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, trebuie dizolvat, iar încercările de a prelungi existența acestui corp de deputați care s-a compromis în totalitate nu este în beneficiul nimănui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?