Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Miniștrii de externe ai Moldovei, Ucrainei și Georgiei au semnat un memorandum trilateral

17 mai. 2021,, 17:21   Politică
3077 10

Un memorandum trilateral a fost semnat la Kiev de miniștrii de externe ai Moldovei, Ucrainei și Georgiei. Documentul are drept scop consolidarea eforturilor celor trei state în privința integrării europene.

Șefii diplomațiilor țărilor semnatare spun că inițiativa este una inedită și că este o decizie oportună care va ajuta cele trei state să avanseze mai eficient pe calea integrării europene.

„Prin semnarea memorandumului de astăzi, demonstrăm că Ucraina, Georgia și Moldova vor fi pro-active în ceea ce privește integrarea lor europeană și că vom depune eforturi comune pentru succesul final al eforturilor noastre. Acest document subliniază intenția noastră de a asigura o perspectivă europeană pentru statele noastre și ambițiile de a deveni membri ai UE”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, transmite NOI.md cu referire la agora.md.

Memorandumul prevede organizarea de consultărilor pe tema integrării europene între ministerele de externe, inițiative diplomatice comune și dialog cu instituțiile UE, precum și poziții coordonate în cadrul Parteneriatului Estic.

„Cele trei țări ale noastre au multe lucruri în comun, dar un loc special aparține în mod clar aspirațiilor și ambițiilor europene ale Moldovei, Georgiei și Ucrainei. Cu siguranță, fiecare dintre cele trei țări are punctele și interesele sale specifice pe agenda cu Uniunea Europeană și vom continua să le discutăm la nivel bilateral, dar, în același timp, vom coopera în acele chestiuni în care vedem o valoare adăugată în eforturile trilaterale”, a declarat ministrul interimar de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi.


Menționăm că Moldova, Georgia și Ucraina, alături de Armenia, Azerbaidjan și Belarus fac parte din Parteneriatul Estic, care are drept obiectiv consolidarea asocierii politice și a integrării economice a celor șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?