X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministrul Justiției face lumină în cazul strămutării dosarului lui Șor

24 aug. 2021,, 13:30   Politică
3244 6

Strămutarea dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul la cea din Chișinău, în urma unei încheieri a Curții Supreme de Justiție (CSJ), ar putea însemna și mai mult tărăgănarea examinării cauzei. De această părere este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, scrie realitatea.md

Ministrul afirmă că deja a făcut o analiză preliminară și intuiește că deja se pregătesc niște ilegalități în acest dosar de care nu s-au mai văzut.

„Am văzut numeroase interpretări legate de declarația mea privind decizia CSJ în cazul strămutării dosarului lui Șor de la Cahul la Chișinău. Adevărate teorii ale conspirației amestecate abundent cu falsuri de amicii lui Platon și socialiști. Pentru a fi înțeles corect, vin cu anumite clarificări. Decizia CSJ este una extrem de dubioasă în condițiile cînd anterior același CSJ a respins de mai multe ori aceeași solicitare. Nu exclud că această strămutare va duce la o și mai multă tărăgănare în interesul lui Șor. Am deja o analiză preliminară și pot spune că acolo se întrevăd niște ilegalități ieșite din comun”, susține ministrul.

Litvinenco afirmă că cele peste 60 de amînări a ședințelor de la Curtea de Apel Cahul au fost bine înscenate pentru a se tărăgăna intenționat această cauză.

„Nu pot să nu concluzionez că ceea ce s-a desfășurat ani de zile, cu peste 60 de amînări la Curtea de Apel Cahul a fost un simulacru. Vom analiza în detalii speța și dacă analiza preliminară se dovedește a fi reală (dar asta e aproape sigur) și vom conchide că în spatele acestei noi hotărîri ar sta influențe corupționale, voi sesiza CSM. Mai mult, chiar dacă la nivel de guvernare am transmis un semnal tranșant sistemului judecătoresc să își schimbe comportamentul, înțeleg că în multe instanțe nu se vor grăbi să o facă. Nu putem fi naivi să credem că lucrurile se vor repara de la sine și judecătorii corupți vor decide de la sine să nu mai ia mită pentru decizii ilegale. Protejînd clica oligarhică, acești judecători corupți se protejează pe ei și fug de răspundere”, a mai spus Litvinenco.


Oficialul mai afirmă că, adevăratele procese judiciare corecte și transparente vor începe abia după epurarea sistemului judecătoresc de cei mai toxici exponenți.

„Pe lîngă intervențiile curente, cel mai important este să finalizăm și aprobăm cît mai curînd (dar în cadrul constituțional și al bunelor practici de transparență) legislația privind evaluarea extraordinară în judecători și procuraturi. Vom începe anume de la CSJ, conducătorii curților de apel și a celor din primele instanțe. Asta am promis și asta vom face. Iar aberații că am fi gata să tranzacționăm tragerea la răspundere a lui Șor sau orice alt criminal pentru voturile necesare schimbării Constituției sînt doar niște mostre de propagandă „platonică”, a conchis Sergiu Litvinenco.

Amintim că, la sfîrșitul săptămînii trecute, magistrații Curții Supreme de Justiție au dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Decizia judecătorilor CSJ a fost luată la solicitarea avocaților liderului Partidului „Șor”, deși anterior aceeași solicitare au respins-o.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?