X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Procesul de aderare al Republicii Moldova la UE discutat la Chișinău cu Serviciul European de Acțiune Externă

25 oct. 2022,, 15:15   Politică
2386 0

Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Dorota Dlouchy-Suliga, șefa Direcției Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), aflată într-o vizită de lucru în țara noastră.

Un subiect separat al discuțiilor a constituit procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Secretarul de stat Vladimir Cuc a informat despre progresele înregistrate în procesul de realizare a Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Oficialul european a reiterat importanța realizării calitative și cu respectarea procedurilor necesare a acțiunilor din plan. Suplimentar, s-au făcut unele precizări cu privire la calendarul și modalitatea implicării țării noastre în elaborarea pachetului de extindere al Comisie Europene pentru anul 2023, care pentru prima dată se va referi și la Republica Moldova.

Oficialii au trecut în revistă calendarul evenimentelor desfășurate în cadrul dialogului Republica Moldova – UE. O atenție specială a fost acordată pregătirilor pentru următoarea reuniune a Consiliului de asociere Republica Moldova – UE. Totodată, Dorota Dlouchy-Suliga a remarcat calitatea discuțiilor din cadrul Dialogului Republica Moldova – UE în domeniul drepturilor omului și în Subcomitetul de asociere Republica Moldova – UE pentru libertate, securitate și justiție, care au avut loc în perioada 19 – 20 octombrie 2022, la Bruxelles, Belgia.

Interlocutorii au avut un schimb de opinii pe marginea viitorului Parteneriatului Estic. Oficialul moldovean a reiterat necesitatea regîndirii și recalibrării formatului de cooperare dat prin prisma noului statut în relațiile cu UE obținut de către țara noastră, Georgia și Ucraina, precum și prin prisma impactului războiului.

Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a ținut de securitatea în regiune și soluționarea conflictului transnistrean, oficialul european fiind reprezentantul UE în formatul 5+2. Ambii interlocutori au remarcat importanța menținerii stabilității și securității în regiune.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?