X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Mecanismul de consultare de către Parlament a Adunării Populare a Găgăuziei va fi reglementat prin lege

14 dec. 2022,, 15:00   Politică
2365 0

Mecanismul de consultare de către Parlament a Adunării Populare a Găgăuziei va fi reglementat prin lege.

Acest lucru se va întîmpla în cazul examinării proiectelor de legi care vizează statutul, atribuțiile sau alte chestiuni care se referă la UTA Găgăuzia. În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități, a fost aprobat raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționării unității teritoriale autonome Găgăuzia, pentru ajustarea prevederilor legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia stabilit de normele constituționale. Documentul prevede că proiectele de acte normative, care vizează statutul sau competențele UTA Găgăuzia, vor fi transmise spre avizare Adunării Populare a Găgăuziei/Comitetului Executiv. De asemenea, în proiectul de lege este stipulată expres atribuția autorităților UTA Găgăuzia de a transmite proiectele legilor locale elaborate spre avizare ministerelor și altor autorități administrative centrale de resort, responsabile de domeniul la care se referă proiectul de lege.

Potrivit autorilor, modificările legislative vor duce la aprofundarea relațiilor de colaborare dintre UTA Găgăuzia și organele centrale ale administrației publice.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, au aprobat raportul pentru un alt PROIECT de lege, prin care se propune modificarea Regulamentului Parlamentului. Astfel, comisiile parlamentare permanente vor fi responsabile să îi invite la discuții pe reprezentanții Adunării Populare, în cazul în care vor fi supuse audierilor publice proiecte de legi care se referă la UTA Găgăuzia.


Ambele proiecte de legi vor fi propuse spre examinare în plenul Parlamentului.

De menționat, că Grupul de lucru este o platformă de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, compusă din număr egal de legiuitori din Chișinău și Comrat, creat în 2015. De la lansare, Grupul a adoptat circa 60 de decizii comune. Ședințele informale ale Grupului de lucru fiind facilitate de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, finanțat de Suedia în cadrul căruia se oferă expertiză și suport procesului de dialog.

0
0
2
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?