X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

„Cereri la procuratură pot să scriu și eu”: Radu Marian, după acuzațiile lui Ceban

23 mai. 2022,, 22:35   Politică
3829 0

Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu un răspuns către Ion Ceban, după ce acesta a anunțat că va depune o sesizare pe numele a trei deputați PAS, care s-ar face vinovați de faptul că au propus modificările legislative, care au dus la creșterea continuă a prețului la carburanți, informează Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Primarul trebuie să înceapă să-și facă griji pentru nenumăratele decizii dubioase pe care le-a luat, în privința Hotelului Național, PUZ-urilor, subteranelor consturite din banii agenților economici etc. Cereri la procuratură pot să scriu și eu”, a declarat deputatul.

„Am înțeles din presă că Ceban încearcă să ascundă lipsa sa de rezultate cu cereri absurde la procuratură pe numele deputaților.

Cu referire prețurile la carburanți. Așa cum am mai zis, Moldova importă în totalitate necesarul său de benzină/motorină și este dependentă de evoluția prețurilor de import ale acestora. Astăzi, prețul de import al benzinei (cotația internațională Platts), este de 6 ori mai mare decît în aprilie 2020, și cu aproape 50% mai mare decît înainte de războiul din Ucraina.

Cu același succes, Ceban poate depune cerere la Procuratură împotriva Organizației Mondiale a Producătorilor de Petrol - OPEC (care refuză să majoreze substanțial producția).


Legea votată de Parlament în septembrie limitează adaosul comercial al importatorilor de produse petroliere la vînzarea cu amănuntul (2.62 lei), adaos care astăzi este cel mai mic din ultimii 10 ani. De asemenea, legea prevede norme de transparență, astfel încît orice cetățean poate vedea pe anre.md prețul maxim la benzină/motorină standard pe care îl poate stabili o stație PECO.

Fără o astfel de lege, prețul la pompă era să fie azi cu cel puțin 1 leu 50 bani mai mare. Legea nu trebuie și nu poate limita cotațiile internaționale la benzină/motorină, pentru că de altfel rămînem fără carburanți a doua zi.

Apropo, Ceban minte cînd spune că prețurile la pompă în Moldova sînt mai mari ca țările vecine. În România, un litru de motorină costă 36 lei, iar în Ucraina - 37 lei.

Statul a venit în suportul celor mai vulnerabili. A decis compensarea parțială a accizelor la motorină pentru agricultori (pe lîngă majorarea cu 75% a fondului de subvenționare), și a redus costurile obținerii autorizațiilor pentru transportatori. Desigur, statul ar putea teoretic reduce sau elimina TVA și accizele pentru carburanți, dar asta ar duce la pierderea unor sume enorme de bani la buget, de ordinul miliardelor de lei, ceea ce ar însemna că pensiile, sau salariile medicilor, profesorilor ar putea fi reduse.

Orice decizie de micșorare a acestor taxe poate fi luată doar în contextul unui program targetat pentru șoferi vulnerabili, (intervenție pe care o analizăm acum), dar care este foarte greu de pus în practică. Dar nu putem lua decizii în favoarea șoferilor și în defavoarea pensionarilor, profesorilor, sau medicilor.

În rest, îi sugerez primarului să se ocupe de problemele mari ale orașului – criza ambuteiajelor, haosul parcărilor, lipsa spațiilor pietonale pe multe străzi, mafia imobiliară haotice etc. Altfel, nu are nicio șansă să cîștige al doilea mandat.

De asemenea, primarul trebuie să înceapă să-și facă griji pentru nenumăratele decizii dubioase pe care le-a luat, în privința Hotelului Național, PUZ-urilor, subteranelor consturite din banii agenților economici etc. Cereri la procuratură pot să scriu și eu”, a menționat Radu Marian.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat trei deputați PAS de „lobby în folosul petroliștilor și modificarea inadecvată a legislației în domeniul carburanților”. Astfel, edilul a menționat că va depune o sesizare la Parlament, Guvern, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție „cu privire la monopolurile de pe piața petrolieră, modificări foarte des la legislație care sînt cu semne de întrebare”.

Analistul economic Veaceslav Ioniță a criticat dur inițiativa lansată public de PAS de modificare a legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001. Potrivit lui, „acest proiect de lege are un singur scop: să scoată sub reglementare un segment important al pieței produselor petroliere”, ceea ce va distruge micii importatori și va servi intereselor doar unor jucători din domeniu.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?