X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Manole explică de ce decretul președintelui a fost declarat neconstituțional

23 feb. 2021,, 17:45   Politică
3164 7

Deși este în drept să evalueze calitățile candidatului la funcția de premier, înaintat de o majoritate parlamentară, Maia Sandu a invocat nemulțumirea față de deputații care propun candidatul.

În plus, în cadrul consultațiilor cu fracțiunile parlamentare, e nevoie de identificarea unui sprijin politic pentru un viitor șef de Guvern. Așa explică președinta CC Domnica Manole decizia magistraților din 23 februarie pe subiectul desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru, transmite agora.md.

Decretul Maiei Sandu prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier a fost contestat pentru că ar contravine articului 98, al 1 din Constituție care prevede că după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele R. Moldova desemnează un candidat pentru funcția de premier.

În Hotărîrea CC nr. 32 din 29 decembrie 2015 CC a reținut că Constituția prevede atribuția exclusivă a președintelui țării de a desemna un candidat pentru funcția de premier. Desemnarea nu se face la discreția președintelui. Candidatul pentru funcția de premier poate fi desemnat doar după consultarea fracțiunilor parlamentare. Iar consultarea fracțiunilor parlamentare presupune identificarea sprijinului politic pentru o perioadă capabilă să formeze un Guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului. Deci președintele țării nu poate înlocui fracțiunile parlamentare.

CC a mai reținut în hotărîre că nu există niciun motiv constituțional și democratic ca președintele țării să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcția de premier persoana care se bucură de sprijinul majorității parlamentare formalizate, fie ea și adversă președintelui.


Președinta țării trebuie să desemneze pentru funcția de prim-ministru candidatul care se bucură de sprijinul acestei majorități.

În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolut formalizată președintele republicii este obligat să înainteze candidatul propus de majoritate. În cazul în care nu este o majoritate parlamentară formalizată, președintele este obligat ca după consultări parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de premier, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sînt de acord cu aceasta.

În hotărîrea din 2015, CC a subliniat că prin sintagma „majoritatea parlamentară” se înțelege - cel puțin 51 de deputați care pot acorda vot de încredere Guvernului. Majoritatea parlamentară trebuie formalizată, nu doar declarată cu precizarea deputaților care o consituie și specificarea disponibilității de a susține un anumit candidat.

La 11 februarie 2021, 54 de deputați au semnat o declarație de constituire a majorității parlamentare pentru susținerea Marianei Durleșteanu în calitatea de candidat pentru funcție de premeir. Declarația a fost comunicată președintelui republicii.

Deci, condiția înaintării unui candidat de către o majoritate absolută formalizată a fost îndeplinită, spune Domnica Manole.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?