Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Manole a explicat de ce decretul de desemnare a lui Grosu la funcția de premier este constituțional

22 mar. 2021,, 16:30   Politică
4061 5

În cazul în care lipsește o majoritate parlamentară asbolută, președintele e obligat ca, după consultarea fracțiunilor, să desemneze un candidat, chiar dacă fracțiunile nu sînt de acord cu opțiunea sa.

Declarația a fost făcută de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unei conferințe de presă, explicînd decizia CC de a declara constituțional decretul privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier. Potrivit magistratei, șefa statului, Maia Sandu, este în competență să desemne un nou candidat, scrie agora.md.

„Președintele a consultat fracțiunile pînă la emiterea decretului. Deputații care constituiau majoritatea parlamentară formalizată nu au retras sau nu au anulat în mod explicit această declarație și nu au renunțat la candidatura dnei Durleșteanu nici pînă la consultări, nici în timpul și nici după. După consultarea fracțiunilor din 16 martie, a fost identificată o majoritate parlamentară absolută formalizată care susținea candidatura Marianei Durleșteanu. Refuzul dnei Durleșteanu exprimat public este valabil și are efect din momentul anunțării, adică din 16 martie, iar din momentul renunțării Marianei Durleșteanu, majoritatea parlamentară a încetat să mai existe”, a argumentat Manole.

Astfel, potrivit magistratei, președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier, după consultarea fracțiunilor, chiar dacă fracțiunile nu sînt de acord cu opțiunea sa. Decretul a fost emis după ce majoritatea a încetat să mai existe.

„Majoritatea parlamentară absolută a cărei formalizare a fost anunțată după emiterea decretului contestat beneficiază de suficiente garanții constituționale. Ea poate să nu acorde vot de încredere, programului de activitate și întregii liste a Guvernului, vot care va fi solicitat de candidatul pentru funcția de prim-ministru. În al doilea rînd, în ipoteza în care expiră termenul, majoritatea parlamentară are posibilitatea să abordeze problema învestirii Guvernului în cadrul consultării obligatorii cu președintele R. Moldova, în cazul dizolvării Parlamentului. Prin urmare, Curtea a reținut că garanțiile în discuție echilibrează marja discreționară a președintelui privind menținerea sau anularea decretului de desemnare a unui candidat pentru funcția de prim-ministru în cazul în care anularea este solicitată de o majoritata parlamentară absolută, a cărei formalizarea a fost anunțată după demiterea decretului. În concluzie, Curtea a recunosc constituționalitatea decretului privind desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de prim-ministru”, a conchis Domnica Manole.


Magistrații Curții Constituționale (CC) au decis că desemnarea lui Igor Grosu drept candidat pentru funcția de premier este constituțională, după mai multe ore în care au examinat legalitatea decretului emis de președinta Maia Sandu. Astfel, sesizarea socialiștilor a fost respinsă. Judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat PSRM, a formulat o opinie separată.

Anterior, Curtea Constituțională a respins cererea PSRM de a suspenda acțiunea decretului președintei Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?