X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Maia Sandu a primit distincția „Madeleine K. Albright” pentru Democrație

7 dec. 2022,, 15:45   Politică
3363 0

Șefa statului, Maia Sandu, aflată în vizită de lucru în America, a primit premiul „Madeleine K. Albright” pentru Democrație din partea National Democratic Institute (NDI) în cadrul Galei Democrației 2022, care a avut loc la 6 decembrie, la National Portrait Gallery din Washington, transmite replicamedia.

Premiul acordat șefei statului, dar și președintei Zuzana Čaputová din Slovacia și prim-ministrei Ingrida Simonyte din Lituania este pentru „eforturile neobosite de a promova și proteja democrația în țările lor, în regiunea lor și în afara ei.”

De asemenea, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a fost premiat cu această distincție „în numele poporului ucrainean”.

Începînd din acest an, NDI a redenumit Premiul pentru Democrație după numele fostei sale președinte, pentru a onora moștenirea puternică și durabilă pe care a lăsat-o NDI și principiile cărora le-a dedicat viața. O componentă centrală a Galei anuale este prezentarea Premiului pentru Democrație unei/unor persoane sau grup(e) care exemplifică angajamentul față de cauza democrației și a drepturilor omului, adesea cu mari riscuri personale.

„Madeleine a fost o apărătoare de neegalat a democrației”, a declarat Tom Daschle, președintele consiliului NDI.


„Cînd am succedat-o în funcția de președinte al NDI, a fost clar că redenumirea Premiului nostru pentru Democrație după ea era una dintre cele mai bune modalități de a-i onora moștenirea, iar persoanele premiate în acest an exemplifică tot ceea ce a reprezentat ea.

De asemenea, nu este o coincidență faptul că printre primii laureați ai unui premiu care poartă numele Madeleinei se numără trei femei europene remarcabile care au dat dovadă de un leadership excepțional în apărarea democrației în fața unor provocări extraordinare”, a conchis el.

NDI este o organizație neguvernamentală, non-partizană, non-profit, care lucrează în parteneriat în întreaga lume pentru a consolida și proteja instituțiile, procesele, normele și valorile democratice pentru a asigura o calitate mai bună a vieții pentru toți. NDI are în vedere o lume în care democrația și libertatea prevalează, cu demnitate pentru toți.

Amintim că președinta Maia Sandu a avut o întrevedere la Whashington cu vicepreședinta Statelor Unite ale Americii Kamala Harris. În cadrul discuțiilor, a fost reiterat sprijinul SUA pentru democrația, securitatea energetică și reformele anticorupție ale Republicii Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo. Șefa statului s-a întîlnit cu oficiali de nivel înalt din Guvernul Japoniei și cu reprezentanți ai Parlamentului nipon. La fel, Președinta Maia Sandu a participat la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).

Totodată, în zilele de 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău află la Washington, unde a participat la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație. De asemenea, Președinta Maia Sandu a avut întrevederi bilaterale și s-a întîlnit cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.

1
0
0
3
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?