Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Maia Sandu, mesaj pentru judecători: "Aveți de ales..."

20 mar. 2023,, 16:18   Politică
4760 1

Ședința Consiliului Suprem de Securitate pe marginea situației excepționale din domeniul justiției s-a încheiat cu adoptarea mai multor decizii ce vizează corpul judecătoresc.

Președintele Maia Sandu i-a îndemnat pe judecători să ia o decizie: fie devin parte a problemei, fie a soluției. Șefa statului a precizat că reforma justiției va fi dusă la bun sfîrșit.

"Stimați judecători, vreau să fiți atenți la mesajul meu. Aveți de ales - continuați să fiți parte a problemei sau deveniți parte a soluției", a declarat Maia Sandu în urma ședinței CSS.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate au adoptat cîteva hotărîri ce vizează sectorul justiției:

1. În maxim 30 de zile Consiliul Superior al Magistraturii va fi funcțional. Parlamentul va numi, în regim de urgență, membri non-judecători care au trecut evaluarea comisiei de pre-vetting. După numirea membrilor non-judecători, CSM va funcționa;


2. În maxim 3 luni, se va crea și va fi funcțională Curtea Anticorupție care va investiga dosarele de mare corupție și corupția din sistemul judecătoresc.

3. Noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.

Menționăm că președintele Maia Sandu, a convocat astăzi, ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a fi discutate blocajele din procesul de reformă a justiţiei şi modalităţile de depăşire eficientă a acestora. Asta după ce la Adunarea Generală a Judecătorilor desfășurată la 17 martie, magistrații nu au reușit să delege cei patru candidați în Consiliul Superior al Magistraturii, amînînd ședința pentru sfîrșitul lunii aprilie.

5
1
0
0
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?