X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Liderii PAS vor să urmeze o politică non-conflictuală cu Moscova. Opinie

22 noi. 2021,, 16:45   Politică
3023 0

Oamenii influenți din Partidul Acțiune și Solidaritate (PTS), aflat la guvernare în Moldova, și președintele țării, Maia Sandu, doresc cu adevărat să stabilească relații de lucru, prietenoase și pragmatice cu Rusia. Nu în conformitate cu scenariul ucrainean, fără a intra în confruntare cu Moscova.

Această opinie a fost exprimată de către politologul Corneliu Ciurea pentru vedomosti.md, transmite Noi.md .

El a menționat că această abordare nu este percepută de toată lumea din PAS ca fiind pozitivă.

"O manifestare vie a acestuia este Nicu Popescu. Cred că Vlad Kulminski și-a exprimat aceleași aspirații. Să vedem dacă această linie de comportament va predomina în interiorul partidului sau dacă va predomina un pro-occidentalism radical", a spus politologul.

În opinia sa, există o anumită neconcordață în declarațiile și pozițiile autorităților. Și în primul rînd, acest lucru se observă în discursurile prim-ministrului Natalia Gavrilița.

"Ea a subliniat mereu că în timpul negocierilor privind gazul ar fi fost prezentă o presiune politică. Ea a sugerat clar că Rusia este un "băiat rău", spre deosebire de Occidentul colectiv. Mai recent, vicepremierul Andrei Spînu a avut același stil de comportament. El, de asemenea, a criticat Gazpromul și a vorbit despre contextul politic în negocierile privind gazele. Dar acum numai Natalia Gavrilița continuă să susțină acest subiect. Președintele și Nicu Popescu sînt mai reținuți în declarațiile lor și resping versiunea presiunilor politice din partea Gazprom. Acest lucru l-au remarcat și diplomații ruși. Popescu a menționat doar că în octombrie Gazprom nu a furnizat o anumită cantitate de gaz, iar acest lucru ar putea fi perceput ca șantaj. Și totuși, acești politicieni sînt mult mai reținuți decît ceilalți, ceea ce sugerează că ei doresc să-și mențină poziția politică declarată. În același timp, Gavrilița continuă să critice Moscova", a spus Corneliu Ciurea.

Potrivit lui, împărțirea rolurilor în anchetator "bun" și "rău" poate indica două lucruri. Sau cineva are sarcina de a fi cîine și să "latre" la Rusia. Sau există o adevărată confruntare în cadrul partidului.

"În același timp, încă nu avem niciun motiv să afirmăm că există un conflict real în cadrul PAS. Mi se pare că rolurile sînt împărțite pentru a fi pe placul ambilor parteneri. Occidentului ei îi arată natura anti-rusă, dar cu Rusia comunică politicos și, prin urmare, există o posibilitate de comunicare diplomatică. Toate acestea arată ca o înscenare", crede politologul.

El consideră că Moldova va continua pe viitor aceeași linie politică cu partenerii săi. Datorită acestui fapt, UE a promis deja autorităților 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei în sectorul energetic. Dar, în același timp, Occidentul nu-i place foarte mult această abordare. Nu degeaba Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de securitate, Josep Borrel, a spus atît de misterios: "Noi oferim aceste 60 de milioane, dar Moldova singură trebuie să-și rezolve problemele cu Rusia".


"A fost o încercare a UE de a plăti cu bani mici - și, în același timp, de a forța autoritățile moldovenești să comunice nu cu UE despre Rusia, dar anume cu Rusia. După semnarea contractului cu Gazprom, președintele a mulțumit întregii lumi, cu excepția Moscovei. Aceasta înseamnă într-o oarecare măsură că autoritățile moldovenești vor continua să apeleze la Occident pentru ajutor în caz de înrăutățirea relațiilor cu Rusia. În același timp, autoritățile pro-occidentale învață să comunice direct și să intre în contact cu Rusia. Atîta timp cît se va menține o astfel de linie politică de dialog cu Moscova, autoritățile moldovenești se vor întoarce mai rar spre Occident, mai rar își vor jeli soarta de "asupriți" de către Rusia și vor cerși din Europa și Statele Unite. Liderii PAS vor încerca să ducă o politică adultă, fără conflicte cu Moscova. Cred că este o abordare mai corectă", a spus Corneliu Ciurea.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?