X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Liderii din Congresul SUA îi cer lui Joe Biden să impună sancțiuni împotriva lui Plahotniuc

30 iul. 2022,, 11:45   Politică
3766 0

Membrii Comisiei de Relatații Externe a Senatului și a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei din Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care îi cer să introducă sancțiuni împotriva lui Plahotniuc, Platon și Șor, transmite tv8.md.

„În timp ce Statele Unite au impus restricții privind vizele oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte personalități notoriu corupte nu s-au confruntat pînă acum cu sancțiuni americane sau internaționale. Folosirea mai puternică a autorităților americane de sancțiuni existente va întări eforturile guvernului moldovenesc de a întări statul de drept și va descuraja actorii corupți”, se arată în scrisoarea semnată.

Potrivit cererii, președintele trebuie să prezinte Comitetelor un raport în termen de 120 de zile în care să precizeze „dacă a impus sau intenționează să impună sancțiuni față de persoana respectivă” și, dacă da, descriind acele sancțiuni.

„În conformitate cu Legea, solicităm ca administrația dumneavoastră să ia o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni cu privire la persoanele străine de mai jos pe care le considerăm a fi responsabil pentru acte semnificative de corupție în Republica Moldova, inclusiv deturnarea bunurilor statului, exproprierea bunurilor private în scopul cîștigului personal, luarea de mită, spălarea banilor și transferul veniturilor din corupți: Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor”, notează semnatarii.

„Sancționarea personalităților corupte din Moldova ale căror acțiuni destabilizază țara și împiedică statul de drept este esențială pentru a ne asigura că guvernul Republicii Moldova își realizează pe deplin agenda pro democrație și își menține traiectoria occidentală”, semnează Michael T. Mccaul, Gregory W. Meeks, James E. Risch și Robert Menendez.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?