X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Lavrov: "Am confirmat respectul pentru statutul de nealiniere al Republicii Moldova"

17 noi. 2021,, 13:06   Politică
3062 4

Rusia a confirmat respectarea statutului de non-alianță, a statutului de stat neutru, care este indicat în Constituția Republicii Moldova. Declarația aparține ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său moldovean Nicu Popescu, care a avut loc miercuri la Moscova.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova se află pe 17 noiembrie într-o vizită de lucru în Rusia, unde poartă discuții cu înalți oficiali ruși pe diferite teme de pe agenda bilaterală, inclusiv cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Discuțiile s-au desfășurat într-o manieră constructivă și prietenoasă. Aceasta este prima vizită a colegului moldovean după formarea noului guvern după alegerile parlamentare anticipate. Acum el este și viceprim-ministru al Republicii Moldova", a declarat Lavrov în cadrul conferinței de presă.


Ministrul rus de Externe a mai spus că, în cadrul discuției, părțile "au subliniat interesul reciproc pentru promovarea parteneriatului nostru în diferite domenii, în conformitate cu declarațiile pe care noul președinte Maia Sandu le-a făcut în repetate rînduri".

"Angajamentul nostru reciproc față de cooperarea pragmatică și reciproc avantajoasă în interesul popoarelor noastre a fost confirmat astăzi pe deplin. I-am auzit pe colegii noștri, care au confirmat astăzi încă o dată dorința lor de a menține un echilibru în cooperarea cu structurile de integrare eurasiatică și cu Uniunea Europeană. Reieșind din aceasta noi de asemenea am confirmat respectul pentru statutul de nealiniere, statutul de stat neutru, care este inclus în Constituția Republicii Moldova", a adăugat Lavrov.

Ministrul Afacerilor Externe a Rusiei a menționat, de asemenea, că părțile "au salutat starea de spirit de dezvoltare a relațiilor noastre bazate pe principiile pragmatismului și luarea în vedere a intereselor reciproce".

Lavrov a atras atenția asupra faptului că întîlnirea a avut loc cu două zile înainte de aniversarea a 20 de ani de la Tratatul de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Moldova. Părțile, potrivit lui, "au fost de acord că acest document își păstrează pe deplin semnificația și servește drept bază juridică sigură în promovarea cooperării bilaterale în toate domeniile". "Am semnat o declarație care confirmă semnificația acestui Acord", a declarat ministrul rus de Externe.

În cadrul întrevederii au fost discutate și subiecte de cooperare comercială și economică.

"Am declarat cu satisfacție că, după recesiunea de anul trecut, se observă o recuperare, o creștere destul de constantă a cifrei de afaceri comerciale. Am remarcat importanța acordurilor la care s-a ajuns la 29 octombrie în sectorul gazelor. Pornim de la faptul că desfășurarea în viitorul apropiat a următoarei, celei de-a 17-a reuniuni, a Comisiei interguvernamentale pentru Cooperare Economică ar trebui să contribuie la consolidarea cooperării practice", a spus Lavrov.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?