X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cîrnaț: Nu poate președintele să șantajeze un Parlament întreg, fiind ajutat de CCM

16 feb. 2021,, 16:24   Politică
3581 6

Hotărîrea de astăzi a Curții Constituționale ajută președintele tot mai mult să-și realizeze planul legat de declanșarea alegerilor anticipate, consideră expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț.

Potrivit lui, din această decizie reiese că CC lucrează pentru președinte, dar în defavoarea Constituției.

„Această decizie a Curții care este în favoarea președintelui ma duce la gîndul că CC la moment lucrează pentru președinte, dar in defavoarea Constituției și a constituționalismului în R. Moldova. Eu speram ca astăzi Curtea Constituionașă să examineze în fond decretul respectiv și să-l declare neconstituțional, pentru că o altă opțiune nu are. Curtea a mers însă la nesuspendarea acestui decret. Deci putem ajunge la concluzia că scopul deciziei de astăzi este de a tergiversa din timp, de a consuma termenul de 45 de zile, ca în cele din urmă președintele sa aibă temeiul să se adreseze la CCM și să spună că se întrunesc circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Dar asemenea decizii duc la la eludarea spiritului Constituției”, a relatat Cîrnaț.

Intervievatul mai spune că nu poate un șef de stat să șantajeze un întreg Parlament, doar că să declanșeze alegeri anticipate, fiind ajutat în acest demers de către Curtea Constituțională.

„Pe 23 februarie curent cînd va fi examinată sesizarea în fond, o altă opțiune decît de a declara acest decret de înaintare repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița - neconstituțional, Curtea nu are. Dacă se formează o majoritate formalizată, atunci președintele este obligat să promoveze candidatul propus”, a spus Cîrnaț cu referire la candidatul Mariana Durleșteanu propus de PSRM, Grupul Pentru Moldova și cîțiva deputați neafiliați.


Curtea Constituțională a respins astăzi cererea de suspendare a acțiunii Decretului Președintelui privind desemnarea repetată a candidatului pentru funcția de Prim-ministru Natalia Gavrilița. Astfel, deputații nu pot începe procedura parlamentară privind numirea Guvernului Gavrilița pînă la o decizie finală a CC, care va fi pronunțată pe 23 februarie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?