X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Kulminski: "Reglementarea transnistreană este posibilă, dar pentru aceasta, la nivel de geopolitică trebuie să se alinieze stelele"

23 sep. 2021,, 16:15   Politică
3352 3

Reglementarea transnistreană este posibilă și reală, dar pentru aceasta, la nivel de geopolitică stelele trebuie să se alinieze în așa fel încît să apară o oportunitate pentru soluționarea conflictului transnistrean, iar această reglementare să fie în interesul Moldovei.

Această opinie a fost exprimată de viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Interviu exclusiv" de la postul de televiziune "REN Moldova", relatează Noi.md.

El a declarat că actualul guvern al Republicii Moldova se va declara în mod consecvent pentru o soluționare politica și diplomatică pașnică a conflictului transnistrean.

"Noi nu ne interesează escaladarea acestui conflict, nici transformarea lui într-un nou punct fierbinte pe harta spațiului post-sovietic, nici scenarii apocaliptice", a spus Vlad Kulminski.

Potrivit lui, conflictul transnistrean va fi soluționat doar în baza principiului-cheie al respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.


"Acesta este un postulat cheie! Nu există alte scenarii pentru soluționarea conflictului de pe Nistru, cu excepția unei Moldove integrale din punct de vedere geografic, nu există și nu va exista. Și nimeni nu va recunoaște Transnistria. Acest scenariu este fantastic. Prin urmare, trebuie să abordăm problema, să rezolvăm conflictul în baza principiilor cu care toți actorii cheie sînt de acord. Și acesta este un proces pe deplin realizabil", a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

El a menționat că reglementarea transnistreană este una dintre principalele sarcini pentru orice guvern al Republicii Moldova, iar această problemă va fi pusă în fruntea oricărui Cabinet de Miniștri, pentru că orice guvern care pune cumva reglementarea conflictului transnistrean în afara branșei activității sale, nu se va afla la putere foarte mult timp.

"Această problemă rămîne principală, din punctul de vedere al statalității Republicii Moldova și, prin urmare, soluționării ei trebuie să fie acordată o atenție prioritară", a subliniat Vlad Kulminski.

El a atras atenția asupra faptului că conflictul transnistrean există la cîteva niveluri și, în primul rînd, la nivel geopolitic.

"La nivel geopolitic, stelele trebuie să se alinieze în așa fel încît să apară o fereastră a oportunității soluționării conflictului transnistrean, iar această soluționare să fie în interesul Moldovei. Pentru că nu este un secret, vedeți ce se întîmplă în regiune. Există opinia că în reglementarea transnistreană se vorbește mult, dar nu există progrese. Dar în această chestiune, absența veștilor proaste înseamnă adesea vești bune. Adică faptul că nu există împușcături în cadrul conflictului transnistrean, iar poziția Guvernului moldovean constă în faptul că conflictul transnistrean trebuie soluționat exclusiv prin mijloace politice pașnice la masa de negocieri - acesta este deja un rezultat bun", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

"Priviți ce se întîmplă în jurul nostru. Trebuie să deschidem ochii din cînd în cînd și să înțelegem în ce context ne aflăm. Iar noi ne aflăm în contextul redefinirii granițelor spațiului post-sovietic, iar acest proces are loc fără respectarea anumitor regulilor. Adică, aici regula este dreptul celui puternic. Iar faptul că până acum am reușit să menținem această atitudine a tuturor actorilor cheie pentru o soluționare politică pașnică a conflictului transnistrean este destul de important pentru noi! Pentru că de foarte multe ori lipsa oricăror rezultate sau lipsa știrilor poate însemna adesea că lucrurile merg în general într-o direcție bună și corectă. Priviți la ce se întîmplă în Ucraina. Acolo se duce un război adevărat. Priviți ce se întîmplă în Belarus. Armenia și Azerbaidjan. Puteți vedea că întreaga regiune nu se afă la locul său. Status quo nu mai există", a spus Vlad Kulminski.

El a subliniat că în regiune există multe conflicte și ele se află în principal pe calea escaladării.

"Și aceste conflicte au o anumită natură, care, în cea mai mare parte, este geopolitică. Ei au anumite rădăcini și istorie comune. Dar aceste conflicte sunt diferite, iar abordările pentru soluționarea lor vor fi și ele diferite", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?