Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Kulminski: "Moldova va trece de această perioadă foarte grea și va rezista acestor încercări"

11 mai. 2022,, 13:00   Politică
6342 0

Nu există premise obiective pentru apariția unui conflict sau atragerea Moldovei în vîrtejul războiului.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Întrebarea principală" cu Iulia Feodorova la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

"Pot exista anumite premise subiective. Pot exista probleme de percepție. Pot exista probleme de avertizare. Ele există întotdeauna în astfel de lucruri, dar cel puțin guvernul a făcut un pas foarte competent că, la nivel intern, în relațiile dintre malul drept și cel stîng al Nistrului, astfel de premise pentru apariția unei posibile escaladări, au fost înlăturate. Bravo!", a spus Vlad Kulminski.

"Există o probabilitate foarte mare că Republica Moldova va trece de această perioadă foarte complicată, va trece prin aceste încercări și va rezista. Pentru aceasta, opoziția și Guvernul nu trebuie să treacă de anumite linii roșii pentru a nu clătina această barcă în interior. Iar opoziția trebuie să se comporte responsabil din punct de vedere politic", a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

El a atras atenția asupra faptului că oportunitățile Ucrainei, ca putere regională puternică, mare și serioasă, sînt în creștere, iar Ucraina este obligată să analizeze, să planifice, să privească situația de-a lungul perimetrului frontierelor sale.


"Iar cînd ei se uită la regiunea transnistreană, ce văd acolo? Probabil văd o posibilă amenințare. Noi în Moldova știm foarte bine că regiunea transnistreană nu reprezintă o amenințare. Înțelegem că este imposibil să ne imaginăm o situație în care fie Moldova va intra în Transnistria, fie Transnistria în Moldova. Am trecut prin toate. Nimeni nu va face acest lucru, și Moldova, și Transnistria se angajează să respecte principiul unei soluționări politice pașnice a conflictului transnistrean. Dar pentru noi este foarte important ca nici noi, nici Transnistria să nu cădem în sfera posibilă a operațiunilor militare. Și pentru asta, noi trebuie să fim cu Ucraina ca un pumn și o mănușă. Pentru că nu există alte opțiuni. Și, de fapt, ca să fiu sincer, politica pe care o urmărește astăzi conducerea Moldovei este destul de competentă", a subliniat Vlad Kulminski.

Potrivit lui, astăzi problema reglementării politice nu este acută nici pentru Chișinău, nici pentru Tiraspol, iar astăzi există un număr foarte mare de probleme care nu pot fi rezolvate într-un timp scurt.

"Acest lucru este imposibil. Există o mulțime de probleme. Telecomunicații, statutul, plăcuțele de înmatriculare. Adică, sînt foarte multe lucruri diferite, dar rezolvarea acestor probleme nu este vitală acum. Dar există trei, patru, cinci probleme, fără rezolvarea cărora escaladare între Chișinău și Tiraspol este un scenariu foarte, foarte probabil. Este vorba despre Uzina metalurgică moldovenească, despre contractul de achiziționare a energiei electrice și alte cîteva probleme pe care nu le voi numi, deoarece nu trebuie aruncate în spațiul public. Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au făcut totul bine. Oamenii s-au așezat, au discutat, lăsînd toate celelalte probleme deoparte. Pentru că astăzi pentru noi este important ca nici malul drept, nici cel stîng să nu intre în vîrtejul operațiunilor militare. De aceea, una dintre principalele condiții este eliminarea problemelor care ar putea duce la această escaladare. Și aceste întrebări au fost înlăturate. Și, în general, nu știu de ce opoziția nu a spus nimic pe această temă, nu a salutat-o. Cînd este vorba de a critica – cu mare plăcere, dar cînd trebuie să spună ”bravo, ați făcut ceea ce trebuie” – nu spun nimic", s-a plîns fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?