Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cine este controversatul politician Cristian Rizea

24 sep. 2021,, 08:22   Politică
5649 0

În ultimele zile numele lui Cristian Rizea a fost foarte vizibil în presa moldovenească, iar asta pentru a ieșit de mai multe ori cu dezvăluiri care au drept scop să zguduie mass-media. Dar cine este acest de fapt acest om?

Cristian Rizea este un politician român, fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din România, deputat în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016. Controversele din jurul personalității lui Rizea au apărut în perioada 2002-2006, când a ocupat funcția de director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor (ANSIT). În 2006 a fost demis de președintele Autorității Naționale pentru Tineret (ANT), Karoly Borbely, după o serie de acuzații de deturnări ale unor fonduri europene.

În 2011, Rizea a ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și Agenției Naționale de Integritate (ANI) din România, fiind suspectat de fraudare de fonduri europene. În 2016, Rizea a fost judecat deoarece nu putea justifica proveniența a aproximativ 300.000 euro și că a efectuat tranzacții bancare suspecte de aproape 1.000.000 de euro.

Acesta este dat în urmărire internațională din data de 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. Fostul deputat fugise din România cu două luni înainte de verdict. A fost prins la Chișinău, iar Ministerul Justiției de la București a transmis cererea de extrădare.

După condamnare, Rizea s-a refugiat în Republica Moldova, unde, în 2018, a reușit să obțină cetățenie moldovenească. Președintele de la acea vreme, Igor Dodon, a declarat în 2020 că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, iar la 3 noiembrie 2020 a semnat un decret de retragere a acesteia. Ca răspuns, Rizea l-a acuzat că acesta ar fi fost plătit de „infractorii pe care îi devoalează”. Fostul deputat condamnat a fost arestat de autoritățile moldovenești în aceeași zi.


La 2 mai 2021, Cristian Rizea a fost eliberat din detenție din Penitenciarul nr. 13 din capitală în contextul în care cele 180 de zile, timp în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării, au expirat. După eliberare, Rizea a venit cu o serie de declarații despre personalitățile politice din Moldova. Astfel, acesta a declarat că retragerea cetățeniei moldovenești a avut loc la comanda lui Vladimir Plahotniuc.

Rizea și Plahotniuc erau vechi prieteni. Anul trecut, Cristian Rizea a publicat o serie de dezvăluiri din sistemul guvernamental din România. Astfel, declara el, i-a supărat mai mulți buni prieteni de-ai lui Plahotniuc de la București.

În cadrul unei emisiuni „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV, Rizea a declarat că fostul deputat Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi, ar fi fost asasinați la comanda lui Plahotniuc. De asemenea, Rizea a spus că Vladimir Plahotniuc i-a propus un post de deputat pentru alegerile din februarie a anului 2019, scrie Tv8.

S-a lansat și a participat activ în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 11 iulie 2021, pe listele partidului NOI, dar a fost exclus din cursa electorală printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție.

Pe lângă sentința de condamnare din România la 4 ani şi 8 luni de închisoare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor martorilor, Rizea riscă pușcărie și în R. Moldova. Astăzi, pe rolul Judecătoriei Chișinău se află un dosar penal inițiat de Pocuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în care Rizea este acuzat de fals în declarați, pentru că a introdus date eronate în formularul completat la obținerea cetățeniei R. Moldova și a ascuns că este inculpat de autoritățile române pentru trafic de influență și spălare de bani.

Dosarul a ajuns în judecată încă în primăvara acestui an, dar până acum pe cauză nu a avut loc nicio ședință de judecată. 3 din cele 4 ședințe stabilite au fost amânate din cauza lipsei lui Rizea sau a avocatei acestuia.

Bate pasul pe loc și dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea. În acest caz, ședințele de judecată au fost amânate de 7 ori, ultima dată – vineri. Toate amânările au avut loc la solicitarea avocatului lui Rizea. Următoarea ședință a fost programată abia pentru sfârșitul lunii octombrie.

Judecătoare în acest dosar este magistrata Cristina Cheptea. Anterior, portalul anticoruptie.md a scris despre judecătoare că s-ar fi aflat într-un conflict cu procurorii anticorupție după ce în 2019 a respins un demers al acestora de plasare în arest a fostului judecător de la Curtea Supremă de Justiție, Oleg Sternioală, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Pe 8 octombrie urmează să aibă loc o nouă ședință de judecată și în dosarul în care Cristian Rizea contestă decretul lui Igor Dodon prin care i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova.

Dincolo de dosarul penal în care a fost deja condamnat definitiv în România și dat în căutare internațională, și dosarele penale în care este judecat în Republica Moldova, istoria lui Cristian Rizea mai ridică o întrebare importantă. Pe ce bani trăiește controversatul politician?

În cererea de chemare în judecată adresată jurnalistei Mariana Rață, Cristian Rizea indică o adresă de domiciliu într-o casă particulară luxoasă din cel mai prestigios sector al Capitalei, în preajma parcului Valea Morilor. Locuința aparține în acte unui bărbat care desfășoară activități de dare în chirie a imobilelor. Potrivit anunțurilor de pe paginile companiilor imobiliare, chiria unei locuințe în acest sector costă de la 1500 de euro pe lună. Vecinii au confirmat că Rizea locuiește în această casă de câteva luni.

Potrivit Registrului de comerț, Rizea este cofondator și administrator al unei companii în R. Moldova, specializată în producerea și difuzarea programelor de televiziune – REALITATEA-PHG, fondată la sfârșitul anului trecut. Cofondator al companiei este un alt om de afaceri din România, condamnat penal dincolo de Prut la 3 ani și șase luni de pușcărie într-un dosar cunoscut în presa română drept dosarul „Poşta Română”. Iulian Ditcov a scăpat de pușcărie, fiind eliberat condiționat.

În momentul condamnării sale în România, avocatul lui Cristian Rizea declara jurnaliștilor că nu știe unde se află clientul său și că el a rămas fără bani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?