X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Cine este responsabil de majorarea salariilor bugetarilor cu 1300 de lei

17 ian. 2023,, 14:00   Politică
6004 0

Din data de 1 ianuarie 2023, salariile bugetarilor se majorează cu o sumă fixă de 1300 de lei. Totodată, angajaţii din sectorul real vor avea un salariu de cel puțin 4000 de lei pentru o normă întreagă.

Întrebat, în cadrul unei emisiuni televizate, cine va achita acești bani bugetarilor, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a încercat să facă lumină:

„Acei 1300 lei lunar sînt plătite de guvern, în mare paret ce ține de administrația publică centrală, ministere, agenții, profesori, etc. Cînd vorbim de administrația publică locală, atunci, conform legiii Finanțelor publice, bugetele sînt separate și vorbim doar de funcționarea în primării. Acolo, o parte din primării care au bugete își vor permite să achite, pentru că asta e corect, așa funcționează. Și cele care nu-și permit, a fost discutat în comisia paritară a guvernului între administrația publică centrală și cea locală că să prioritizeze salariile și la mijloc de an, atunci cînd se vor fare valorile bugetelor, dacă nu va fi suficient, atunci administrația publică centrală sau ministerul Finanțelor va veni cu coluții în acest sens”, a declarat Spînu.

Informăm că şi salariul minim în Republica Moldova s-a majorat cu 500 lei, şi constituie acum 4000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore, ceea ce reprezintă 23,67 de lei pe oră.

Potrivit unei hotărîri aprobate de Guvern, în cazul în care programul de muncă este, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămînă, salariul minim orar se calculează prin raportarea salariului minim lunar, prevăzut în prezentul punct, la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat. Hotărîrea a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.


Pentru anul 2023, din bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 285 de milioane de lei, necesare pentru achitarea salariului minim majorat pentru angajații din sectorul bugetar, cu excepția autorităților și instituțiilor publice aflate la autogestiune. În cazul acestora, necesitățile financiare din bugetul de stat vor fi estimate după implementarea hotărîrii.

1
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?