X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM

2 feb. 2021,, 19:56   Politică
3373 10

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM prin care s-a cerut interpretarea mai multor prevederi din Constituție cu referire la atribuțiile președintelui R.Moldova în domeniul desemnării candidatului la funcția de prim-ministru.

Socialiștii au adresat magistraților Înaltei Curți cu mai multe întrebări:

a) Care este termenul limită în cadrul căruia Președintele Republicii Moldova urmează să facă prima desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, în cadrul termenului general de trei luni?

b) Refuzul sau inacțiunea Președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat la funcția de Prim-ministru constituie o faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituției?

c) Care sînt consecințele cazului în care Președintele Republicii Moldova nu a desemnat candidatura la funcția de Prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul de trei luni?


d) Care sînt consecințele cazului în care Președintele Republicii Moldova a desemnat candidatul la funcția de Prim-ministru ignorînd condițiile temporale de 45 de zile de la prima solicitare, precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură?

e) Constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului timp de trei luni drept rezultat al refuzului Șefului statului de a desemna candidatul la funcția de Prim-ministru?

f) Care este consecința în cazul dacă Președintele Republicii Moldova, în urma consultării fracțiunilor parlamentare, consideră că mai există șanse reale pentru a învesti Guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar în același timp s-a scurs termenul de 45 de zile?

În cadrul examinării cauzei, Curtea a constatat că deşi autorii sesizării au cerut interpretarea unor articole din Constituţie, „ei nu au demonstrat, printr-o argumentare raportată separat la fiecare normă invocată, în ce măsură acestea sînt neclare şi reclamă o interpretare din partea Curţii”.

„Prin formularea unor opinii despre subiectul atribuțiilor Președintelui Republicii în domeniul desemnării candidatului la funcția de Prim-ministru și al dizolvării Parlamentului (numite de autorii sesizării „axiome juridice”), bazate în mare parte pe jurisprudența Curții, și prin adresarea unor întrebări la acest subiect, fără a argumenta neclaritatea acestuia, autorii sesizării nu au demonstrat Curții că problemele puse în discuție le sînt neclare și pretind o interpretare suplimentară a sa”, se menționează în argumentarea Curții.

Totodată, magistrații au atras atenția că necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin caracterul incert şi neuniform al dispoziţiilor constituţionale.

Amintim că deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională, care a avut drept obiect interpretarea prevederilor art. 98 din Constituția Republicii Moldova în coroborare cu art. 85 din Legea Supremă.

Aceștia au vrut să afle ce va risca Maia Sandu dacă aceasta nu va desemna un candidat la funcția de prim-ministru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?