Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Krasnoselski așteaptă un răspuns de la Sandu

28 ian. 2021,, 16:30   Politică
4223 11

Tiraspolul este pregătit pentru o discuție de lucru cu Chișinăul în toate direcțiile și mizează pe intensificarea negocierilor între părți în formatul 5+2 în perioada președinției OSCE a Suediei.

Declarația a fost făcută de așa numitul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski la întrevederea de la Tiraspol cu delegația OSCE, în frunte cu reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting, care a fost însoțit de șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch cu consilierii, precum și ambasadorul Suediei în Moldova, Anna Lyberg.

Vadim Krasnoselski a menționat că mizează pe intensificarea, în perioada președinției suedeze a OSCE, a procesului de negocieri în formatul "Reuniunii permanente..." și pe eficiența acesteia în ceea ce privește implementarea practică a înțelegerilor convenite anterior.

Șeful autoproclamatei RMN a menționat că nu mai există progrese reale în acest domeniu de un an și jumătate. El a constatat cu regret degradarea activității formatului "5+2", amintind că în 2019 nu a fost semnat documentul final, iar în 2020 situația a fost complicată considerabil de pandemie și circumstanțele electorale. Avînd în vedere că coronavirusul nu s-a retras încă, iar procesele electorale vor continua și în anul următor, este necesar de a găsi forme eficiente de interacțiune ținînd cont de aceste condiții, consideră Vadim Krasnoselski.

El a enunțat disponibilitatea părții transnistrene pentru o discuție de lucru în toate direcțiile și a amintit de scrisoarea adresată Președintelui ales al RM, Maia Sandu, din 30 decembrie, anul trecut, în care a indicat deschis acest mesaj.


Thomas Mayr-Harting, la rîndul său, a menționat disponibilitatea de a contribui la procesul de negocieri. El și-a exprimat solidaritatea cu privire la inadmisibilitatea influenței proceselor politice interne ale țărilor participante la formatul "5+2" asupra cursului și calității negocierilor. Ambasadorul a menționat că evenimentele de la începutul anului 2021 inspiră optimism în acest domeniu. Eforturile din anul trecut el, de asemenea, nu le consideră inutile, deoarece aceste evoluții reprezintă baza pentru pașii următori, inclusiv pentru a lucra asupra greșelilor.

Potrivit serviciului de presă al liderului autoproclamatei RMN, referindu-se la evoluțiile pozitive, interlocutorii au menționat ședințele grupurilor de experți pe domenii precum transportul și gospodăria drumurilor, domeniul vamal, ocrotirea sănătății. Participanții la întîlnire au discutat în detaliu o gamă largă de subiecte de interes comun. În cea mai mare parte, acestea sînt chestiuni de pe agenda de negocieri. O atenție sporită a fost acordată problemelor din sectorul bancar și din domeniul transportului auto. În detaliu au fost discutate aspecte legate de necesitatea implementării înțelegerilor convenite anterior în domeniul telecomunicațiilor, pe linia dosarelor penale motivate politic, precum și a celor care au legătură cu asigurarea libertății activității economice externe.

S-a menționat că pozițiile părților au coincis în ceea ce privește inconsecvența acțiunilor: aceasta este inadmisibilă, deoarece creează tensiuni, înrăutățește atmosfera procesului de negocieri și are un impact negativ asupra productivității acestuia. Participanții la întrevedere au convenit să continue contactele de lucru, al căror scop este organizarea unui proces de negocieri complet și productiv în numele bunăstării cetățenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?