X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Curtea Constituțională ar urma să emită o soluţie pe cazul verificării constituţionalităţii partidului „Șor”

7 feb. 2023,, 14:45   Politică
3424 1

Curtea Constituțională ar urma să emită o soluţie pe cazul verificării constituţionalităţii partidului „Șor” în luna mai, anunță Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

La 19 decembrie 2022, Comisia de la Veneţia a emis o opinie consultativă cu privire la declararea unui partid politic drept neconstituţional. Opinia vine la solicitarea Curţii Constituţionale în contextul solicitării Guvernului de a declara drept neconstituţional partidul „Șor”.

Guvernul și-a întemeiat solicitarea pe cîteva motive principale: condamnarea fondatorului partidului, Ilan Șor în dosarul privind frauda bancară, dar și investigarea membrilor fracţiunii parlamentare „Șor” pentru finanţare ilegală de către un grup criminal organizat.

Curtea Constituțională a solicitat Comisiei de la Veneţia să explice standardele europene aplicabile în domeniul declarării neconstituţionale a unui partid politic, și acţiunile unui partid politic care pot justifica declararea neconstituţională a acestuia.

În partea ce ţine de primul aspect, Comisia a conchis că interzicerea unui partid aduce atingere libertăţii de întrunire și asociere, informează Centrul de Resurse Juridice din Moldova.


Totuși, această libertate nu este absolută și asemenea atingeri sunt admisibile dacă sunt justificate convingător. Potrivit Comisiei, un partid poate fi interzis doar dacă o asemenea măsură este legală, proporţională scopului urmărit și necesară într-o societate democratică. Pentru ca asemenea măsuri să fie justificate, autorităţile trebuie să dovedească existenţa unei „nevoi sociale stringente” şi a unor motive „relevante şi suficiente”.

Comisia de la Veneţia a admis că ameninţările la adresa democraţiei, sau ameninţările grave iminente la adresa securităţii pot fi încadrate în noţiunea de „nevoi sociale stringente”. Avînd la bază experienţa din regiune, Comisia a conchis că statele pot avea o marjă mai mare de apreciere, datorită unei mai bune înţelegeri a contextului local și regional.

Astfel, Comisia a admis că urmează a fi luat în calcul inclusiv contextul regional – războiul din Ucraina și consecinţele acestuia pentru securitatea naţională a Republicii Moldova. Deși a admis că încetarea activităţii unui partid este o măsură posibilă în general, aceasta a conchis că, Curtea Constituţională rămîne a fi cel mai bine poziţionată pentru a evalua dacă există o „necesitate socială stringentă” de a declara un partid neconstituţional.

Curtea Constituţională ar urma să emită o soluţie pe cazul verificării Constituţionalităţii partidului Șor cel mai probabil către sfîrșitul lunii mai 2023.

Dacă solicitarea Guvernului va fi admisă, Ministerul Justiţiei se va putea adresa in instanţa de judecată pentru dizolvarea partidului.

2
1
0
1
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?